بررسی ارتباط مصرف برق با ادوار تجاری در ایران با تاکید بر بخش صنعت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی و مدیریت انرژی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ENERGY-8-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زانا مظفری

university of tabriz

محمد علی متفکر آزاد

university of tabriz

چکیده

هدف این مطالعه، بررسی مصرف برق در افق سیکل های تجاری تولیدات صنعتی ایران طی دوره ۱۳۴۶۱۳۹۲ است. در این مقاله ابتدا وجود هم انباشتگی بین مصرف برق بخش های مختلف و تولیدات صنعتی با استفاده از روش خودرگرسیون با وقفه های توزیع شده (ARDL) بررسی گردید؛ سپس با توجه به وجود رابطه هم انباشتگی بین متغیرها، رابطه علیت بین مصرف برق و تولیدات صنعتی بررسی شد؛ که نتایج بیانگر وجود رابطه علیت دوطرفه بین مصرف برق و تولیدات صنعتی است. در مرحله بعدی با استفاده از فیلتر هودریک پرسکات (HP) اجزای سیکلی و روندی تولیدات صنعت و مصرف برق از هم جدا شد. بررسی رابطه علیت بین روند و اجزای سیکلی متغیرها نشان دهنده وجود علیت بلندمدت است. نتایج نشان داد که سال ۱۳۹۰ اوج و سال ۱۳۹۲ پایین ترین مقدار ارزش افزوده بخش صنعت بوده است؛ با وجود دوره های رکود شدیدی که در بخش صنعت بوده، در این دوره ها مصرف برق کاهش متناسب با آن نداشته است. حتی در برخی از دوره های رکود، مصرف برق افزایش یافته است که این خود می تواند تاییدی بر عدم توجه بنگاه های صنعتی به هزینه حامل های انرژی به ویژه برق در تولید، به دلیل پایین بودن قیمت آن تا قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها باشد. اما با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها مصرف برق بخش صنعت و سایر بخش ها واکنش نشان داده و از مصرف برق خود کاسته اند که می تواند نشان دهنده موفقیت اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در بعد بهینه سازی مصرف برق در جهت ارتقای بهره وری آن باشد.

کلیدواژه ها

Business Cycles, Consumption of Electricity, Industry, HP Filter, Granger Causality., سیکل های تجاری, مصرف برق, صنعت, هودریک پرسکات, علیت گرنجر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.