فراتحلیل نگرش آیینی احمد عزیزی مبتنی بر باورهای عامیانه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی مطالعات زبان و ادبیات در جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: LCONF07_261
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهجت السادات حجازی

دانشیار دانشگاه شهید باهنر کرمان

حکیمه بخشی

کارشناس ارشد ادبیات و فرهنگ عامه دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

ادبیات و فرهنگنامه، تجربیات و تفکرات بشر در طی قرون و اعصار است که در متن زندگیمردم جاری شده است و ریشه درگذشته های دور دارد. فرهنگ هر ملتی دارای ویژگی هایی استکه به آن جامعه هویت می بخشد. همین فرهنگ است که باعث تمایز جامعه از جوامع دیگرمی شود. از زیرشاخه های فرهنگامه در هر سرزمینی باورهای عامیانه مردمانش است کهبررسی آنها به شناخت هرچه بیشتر آرزوها، گرایش ها، اندیشه ها و باورهای آن جامعه کمکمی کند. ازجمله باورهای عامیانه می توان به باورهای مذهبی، غیرمذهبی، خرافی، اسطوره ای وافسانه ای اشاره کرد. نگرش آئینی در سروده های شاعران ضمن اینکه باورها و اعتقادات آنان رانشان می دهد، بخشی از فرهنگنامه شاعر و جامعه او را -که تاثیرپذیرفته از مذهب است- آشکارمی نماید. احمد عزیزی ازجمله شاعران مذهبی، متعهد و شیعه مذهب است که در آثارشباورهای مذهبی واقعی -که اصولا برگرفته از قرآن، آیات و روایات مذهبی است -آشکارا نمودپیداکرده است. وی همچنین با پرداختن به باورهای مذهبی صحیح جامعه، در جهت تعدیلباورهای غلط گام برداشته است. باورهای خرافی، اسطوره ای و افسانه ای در شعر او به ندرتیافت می شود که می توان گفت: این باورها نیز برگرفته از جامعه اطراف او و گاه از دنیای شاعرانهاوست. مهمترین پرسش این پژوهش این است که وی در آثار خود اعم از شعر و نثر با رویکردآیینی چگونه از باورهای عامیانه بهره گرفته است؟ این پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفیمتن به سامان رسیده است.

کلیدواژه ها

احمد عزیزی، باورهای مذهبی و آئینی، باورهای عامیانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.