تأثیر سیکل‏های عملیات حرارتی روی ریزساختار و سختی فولاد زنگ‏نزن مارتنزیتی رسوب سخت شونده 17-4PH

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش مشترک انجمن مهندسین متالورژی و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES02_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1750
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رشیدی

فارغالتحصیل رشته مهندسی متالورژی –گروه مهندسی متالورژی و مواد –

سیدعبدالکریم سجادی

دانشیاردانشگاه فردوسی مشهد – دانشکده مهندسی – گروه مهندسی متالور

سیدمجتبی زبرجد

دانشیار – گروه مهندسی متالورژی و مواد – دانشکده مهندسی – دانشگاه ف

چکیده

فولادهای زنگ‏نزن رسوب سخت شونده، از جمله فولاد 17-4PH ، برای دستیابی به استحکام و چقرمگی بالا و در عین حال داشتن مقاومت خوب خوردگی توسعه یافته‏اند. افزایش استحکام در فولادهای زنگ‏نزن رسوب سختی ناشی از تشکیل ترکیبات بین فلزی نیوبیم، نیکل، آلومینیوم و مس در آستنیت یا زمینه‏ی مارتنزیت کم کربن است. در این پژوهش، فولاد بعد از عملیات محلول‏سازی در دمای1055 و1065 درجه سانتیگراد مورد تمپر در دماهای 550، 480 و 760+620 درجه سانتیگراد در مدت زمان‏های 1 و4 ساعت قرار گرفت. دو محیط روغن و آب به عنوان محیط کوئینچ انتخاب شد تا تأثیر سرعت سرد شدن بر سختی و ریزساختار فولاد بررسی شود. برای تشخیص درست فریت‏های دلتا از روش الکترواچ استفاده گردید. پس از آن، ریزساختار و سختی نمونه‏ها توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی SEM و دستگاه سختی سنج مورد مطالعه قرار گرفتتد. نتایج نشان داد که با تغییر دمای محلول‏سازی سختی و ریزساختار فولاد تغییر محسوسی نمی‏کند. ولی افزایش دما و زمان پیرسازی موجب تغییر ریزساختار و سختی فولاد می‏گردد

کلیدواژه ها

فولاد زنگ نزن 17-4PH، رسوب سختی، محلول سازی، پیرسازی، SEM

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.