شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر بروز رفتارهای ریاکارانه در شرکت های دولتی ایران و ارائه راهکارهای مبتنی بر متون اسلامی: موردکاوی شرکت پالایش گاز پارسیان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مدیریت فرهنگ سازمانی، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOMC-16-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اشگرف

دانشجوی دکتری، دانشکده مدیریت، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

علی نقی امیری

استاد، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

چکیده

در این نوشتار نتایج بررسی عوامل موثر بر بروز رفتارهای ریاکارانه در شرکتهای دولتی ایران ارائه و راهکارهای مبتنی بر متون اسلامی با رویکرد فرایند تحلیل سلسلهمراتبی ارائه شده است. روش تحقیق مقاله از نوع توصیفی- پیمایشی و انتخاب خبرگان به صورت نمونهگیری قضاوتی است. بر اساس یافتههای این پژوهش، خبرگان، درمجموع، چهارده عامل را در بروز رفتارهای ریاکارانه موثر تشخیص دادهاند. بر مبنای نتایج فرایند تحلیل سلسلهمراتبی، عوامل فردی، نسبت به عوامل سازمانی، تاثیر بیشتری در بروز رفتارهای ریاکارانه در سازمان دارد. ضمن اینکه در کل سیستم، «ماکیاولیسم بالا» دارای بیشترین تاثیر بوده است و «قانونگریزی مدیران» و «جو سکوت سازمانی»  دارای کمترین تاثیر بر بروز چنین رفتارهایی در سازمان بودهاند. در خصوص راهکارهای مبتنی بر آیات و روایات و متون اسلامی نیز اولویتبندی انجام گرفته است که به ترتیب اولویت عبارتاند از: بهرهگیری از سیستم گزینش و ترفیع نیروی انسانی مبتنی بر شایستهسالاری؛ ترویج فرهنگ نقادی و نقدپذیری و پرهیز از تکلف و ثناگویی مبتنی بر امربهمعروف و نهی از منکر؛ بهرهگیری از نظام ارزیابی عملکرد مطلوب مبتنی بر پرهیز از پاداش و تنبیه ناروا؛ و مبارزه با ثناگویی و برخورد قاطع و قهرآمیز با ریاکاران و چاپلوسان.

کلیدواژه ها

چاپلوسی, خودشیرینی, رفتار ریاکارانه, فرایند تحلیل سلسلهمراتبی, نفاق سازمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.