طراحی الگوی مدیریت حسادت کارکنان در سازمان های دولتی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مدیریت فرهنگ سازمانی، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOMC-19-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر حسن پور

استادیار، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سعید جعفری نیا

استادیار، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

یوسف وکیلی

استادیار، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهدی مهذبی

دکتری مدیریت دولتی، گرایش مدیریت منابع انسانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش طراحی الگوی مدیریت حسادت کارکنان در سازمانهای دولتی بود. پژوهشگران در این پژوهش بر آن بودند تا با طراحی یک پژوهش علمی و نظاممند به پرسش اصلی پاسخ دهند: الگوی مدیریت حسادت کارکنان در سازمانهای دولتی چگونه است؟ رویکرد پژوهش حاضر از نوع کیفی بود که با روش داده بنیاد نظاممند استراوس و کوربین انجام شد. دادهها نیز به صورت مصاحبه نیمه ساختاریافته با ۲۴ مشارکتکننده در پژوهش گردآوری شدند. بر اساس نتایج، شرایط علی در قالب ۴ مقوله عوامل فردی، عوامل سیاسی و اجتماعی، عوامل ساختاری، و عوامل اداری و مدیریتی دستهبندی شدند. پدیده محوری در قالب ۳ مقوله عاطفی و شناختی و رفتاری تبیین شد. تعاملات و کنشهای مربوطه با عنوان طبقه راهبرد در قالب ۸ مقوله شفافیت سازمانی، تقویت هوش هیجانی مدیران، عدالت محوری، تقویت معنویت و اخلاق کاری کارکنان در محیط کار، استراتژی همکاری رقابت، حمایت و پشتیبانی مدیران از کارکنان، ایجاد امنیت شغلی، و کاهش عدم اطمینان و عدم تجانس اعضای یک واحد شناسایی شدند. شرایط زمینهای در قالب ۳ مقوله عوامل اجتماعی و عوامل فرهنگی و مادیگرایی تبیین شدند. مفاهیم حاصل از شرایط مداخله گر نیز در قالب ۲ مقوله سوابق خدمتی و قراردادی کارکنان و ویژگیهای رفتاری کارکنان دسته بندی شدند. در نهایت پیامدها شامل دو مقوله پیامدهای فردی و سازمانی به دست آمدند.

کلیدواژه ها

حسادت کارکنان, داده بنیاد, سازمانهای دولتی, مدیریت حسادت کارکنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.