روشهای آزمایشگاهی استخراج عصاره از بافتهای گیاهان دارویی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی تجهیزات و فناوری های آزمایشگاهی
  • کد COI اختصاصی: IMTC03_130
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 594
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهمیه جی دار

دانش آموخته دکتری ژنتیک بیومتری و کارشناس ازمایشگاه علوم و مهندسی خاک دانشگاه محقق اردبیلی،

آیدا عباسی کلو

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

عصاره های گیاهی منابعی از ترکیبات شیمیایی مفید را تشکیل میدهند که در پزشکی و سایر موارد کاربردهای بالقوه ایدارند. استخراج اولین مرحله مهم در تهیه عصاره های گیاهی است. روشهای جدید و مدرن استخراج در توسعه این عصاره های گیاهی موثر هستند. روشهای مختلف سنتی نظیر سوکسله، روش غرقابی و تقطیر آبی برای استخراج مواد موثر گیاهان وجود دارد. معایب عمده این روشها زمان طولانی استخراج، نیاز به حلالهای خالص و گران، گزینش پذیری پایین و احتمال تخریب ترکیبات حساس به حرارت میباشد. استفاده از روشهای مایکروویو، التراسوند و سیال فوق بحرانی جایگزین روشهای سنتی شده اند. فرایند استخراج مایکروویو با روشهای قدیمی متفاوت است. بازده بالای استخراج در روش مایکروویو ، نتیجه ی ترکیب دو پدیده ی انتقال گرادیان حرارت و جرم در یک مسیر مشابه میباشد. مکانیزم استخراج به روش التراسوند، بر پایه ی پدیده ی شکافت و اثرات حرارتی میباشد که سبب انتقال جرم از دیواره ی سلولی میگردد. تخریب سلولی کارآمد و انتقال جرم موثر، دو فاکتور اصلی هستند که باعث افزایش استخراج با اولتراسوند میشود . در نهایت روش سیال فوق بحرانی برای استخراج برخی ترکیبات خاص از گیاهان در دمای نزدیک به محیط استفاده میشود، بنابراین از تخریب ماده در دناتوراسیون حرارتی جلوگیری میکنند.

کلیدواژه ها

سوکسله، عصاره، گیاهان دارویی، مایکروویو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.