بررسی تطبیقی انگاره های نمادین طبیعی در دو منظومه سعادت نامه استرآبادی و ساقی نامه ظهوری بر اساس نظریه کهن الگویی یونگ

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: CELPA07_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 278
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب نوروزعلی

دکترای زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

احمد خیالی خطیبی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

علی اصغر حلبی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

چکیده

در روانشناسی تحلیلی آن دسته از اشکال ادراک و دریافت را که به یک جمع به ارث رسیده کهن الگو میگویند. هر کهن الگو تمایل ساختاری نهفته ای است که بیانگر محتویات و فرایندهای پویای ناخودآگاه جمعی در سیمای تصاویر ابتدایی است. مانند اساسی ترین کنشهای زیستی؛ احتمالا مهمترین تصاویر ابتدایی در همه دورانها و نژادها مشترک است. کهن الگو را میتوان همچون یک ذخیره هوش افزا، یک نقش سر، یا یک اثر ارثی تصور کرد که از طریق تراکم تجربیات روانی بیشماری که همواره تکرار شده اند تکوین یافته است. یونگ معتقد است: احساس، ادراک و اندیشیدن ما تا حدودی مطابق این مفاهیم کهن صورت میگیرد. لایه عمیقتر دیگری هم وجود دارد که کلی و غیرشخصی است و میان آدمیان مشترک است. این قسمت همگانی و شامل محتویات یا رفتارهایی است که کم و بیش در همه جا و نزد همه یکسان است. این پژوهش که به روش کتابخانه ای به شیوه تحلیلی- توصیفی در نتیجه بیان شده و با هدف بررسی تطبیقی کهن الگوی نمادین زمین و انواع درخت در سعادت نامه نظام الدین استرآبادی و ساقی نامه ظهوری ترشیزی مورد ارزیابی قرار گرفته و پس از استخراج این نوع از کهن الگو این نتیجه به دست آمد که استرآبادی و ظهوری به علم کهن الگویی نه به معنی امروزی آن شناخت کامل داشته و در اثارشان از ان بهره برده اند. البته بسامد انواع درخت در هر دو اثر یکسان نیست. بعضی در هر دو اثر استفاده شده و بعضی مختص به یکی از انهاست. ولی نکته روشن اینکه هر دو این مفهوم را شناخته و اهمیت آن را در آفرینش آثار ادبی درک کرده اند.

کلیدواژه ها

کهن الگو، نماد، بیشه، درخت، شقایق، طوبی، سدره، نرگس، نخل، شمشاد، الله، سرو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.