ارزیابی مقادیر نیاز آبی در دشت تبریز با استفاده از داده های ایستگاه سینوپتیک (مطالعه موردی: محصول گوجه فرنگی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE06_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله رنجبر

دانشجوی دکترای علوم و مهندسی آب، شرکت آب منطقهای آذربایجانشرقی

ابوالفضل رنجبر

دکترای مهندسی سیستمهای اطلاعات مکانی، هیات علمی دانشگاه تبریز

فرهاد پاک نیا

کارشناسارشد مهندسی مدیریت کشاورزی، شرکت آب منطقهای آذربایجانشرقی

غلامحسین بابائی

کارشناس ارشد مهندسی عمران، شرکت آب منطقه ای آذربایجانشرقی

چکیده

در این تحقیق، برای بررسی و مقایسه مقادیر نیاز آبی در طول یک فصل زراعی در محدوده دشت تبریز، از داده‎های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک تبریز برای محاسبه مقادیر نیاز آبی مشاهداتی بر اساس روش پنمن- مانتیث- فائو و از داده های پیش بینی شده مقادیر نیاز آبی در کتاب برآورد آب مورد نیاز گیاهان عمده زراعی و باغی کشور و سند ملی آب، استفاده گردید. نتایج نشان داد که مقدار ضریب تبیین بالایی در مقایسه مقادیر نیاز آبی مشاهداتی و پیش بینی شده در کتاب مذکور وجود دارد که بیانگر همروند بودن نتایج می باشد. اما مقدار بالای ضریب تبیین (۹۵۹/۰)، دلیل کافی برای انطباق کامل مقادیر مشاهداتی و پیش بینی شده نیست. مقادیر توصیه شده در کتاب برآورد آب مورد نیاز گیاهان عمده زراعی و باغی کشور با مقادیر ضریب تبیین ۹۵۹/۰، جذر میانگین مربعات خطا ۹۸۰/۵، جذر میانگین مربعات خطای نرمالیزه شده ۱۳۱/۰ و میانگین مطلق خطا ۷۳۸/۴، بیشترین تطابق را با داده های مشاهداتی این تحقیق، دارد. همچنین مقادیر توصیه شده در نرم افزار سند ملی آب با مقادیر ضریب تبیین ۶۲۵/۰، جذر میانگین مربعات خطا ۶۷۹/۱۶، جذر میانگین مربعات خطای نرمالیزه شده ۳۴۱/۰ و میانگین مطلق خطا ۸۷۲/۱۴، انطباق پائینی را با داده های مشاهداتی نشان داد که موید این مطلب است که باید در نرم افزار سند ملی آب، بازنگری اساسی صورت گیرد.

کلیدواژه ها

ایستگاه سینوپتیک تبریز، روش پنمن- مانتیث- فائو، سند ملی آب، شاخص های آماری، نیاز آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.