؛«مقدمه ای بر امکان بهره گیری از نمود نمایشی هنر قرآنی اسما الهی با تحلیل بصری نقوش مسجد کبود تبریز، در راستای طراحی و ساخت آرایه های فلزی در دوران معاصر»

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی هنرهای نمایشی و دیجیتال
  • کد COI اختصاصی: CDDA03_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره خیاطی خسرقی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه هنر اسلامی گرایش فلز، دانشکده هنرهای صناعی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

اکرم محمدی زاده

استادیار گروه هنر اسلامی گرایش فلز، دانشکده هنرهای صناعی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

چکیده

متن قرآن کریم و نیز اسما الهی برگرفته از متن قرآن کریم، به کرات در هنر اسلامی نمود یافته اند. مسجد کبود تبریز پر است از نمونهها و مصادیق هنری متعددی که با بهره گیری از متن قرآن کریم و نیز اسما الهی ذکر شده در آن، به تصویرسازی های بصری متعدد وموفقی در آن اقدام شده است. در پژوهش حاضر بیان مقدماتی در امکان بهره گیری از نمود نمایشی هنر قرآنی اسما الهی با تحلیل بصرینقوش مسجد کبود تبریز، در راستای طراحی و ساخت آرایه های فلزی در دوران معاصر، ارائه خواهد شد. هدف اصلی تحقیق بیان امکان وزمینه های به کارگیری نمودهای نمایشی هنری آشکار و نهان اسما الهی در بطن یک اثر هنر سنتی- مسجد کبود تبریز- در خلق آثار هنری- در اینجا آرایه های فلزی- برای دوران معاصر بوده است. روش تحقیق بهره گیری همزمان از شیوه های روش تحقیق توصیفی و توصیفی- تحلیلی و مطالعات میدانی با ابزار مطالعات کتابخانه ای و حضور عینی در مکان برای مشاهدات اکتشافی ترسیمی است. نتایج کلی تحقیق بیانگر پتانسیل های قوی در بطن هنر سنتی با مطالعه موردی مسجد کبود تبریز با محوریت نمایشی اسما الهی برگرفته از متن قرآنکریم، در این پژوهش، در راستای بازخوانی معاصر در نمود کالبدی خلاقه ساخت نمایشی آرایه های فلزی بوده است. دستاوردهای حاصل ازتحقیق را می توان در راستای بهره گیری نمایشی از خط نوشته های هنر اسلامی در خلق آرایه های فلزی در دوران معاصر استفاده نمود.

کلیدواژه ها

نمود نمایشی، قرآن کریم، هنر قرآنی، اسما الهی، مسجد کبود تبریز، آرایه های فلزی، هنر اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.