مولفه های رفتار اطلاع یابی والدین برای سلامت کودکان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 17، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-17-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه ممتازان

دانشجوی دکتری تخصصی، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

فاطمه فهیم نیا

دانشیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

محمد محبوبی

دانشیار، مدیریت خدمات بهداشتی، گروه آموزشی بهداشت، دانشکده علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران

محمدحسین بیگلو

دانشیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه آموزشی علوم پایه پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

چکیده

مقدمه: ارتقای سلامت جامعه و بهبود وضعیت بهداشتی، نیاز به آموزش و هدایت رفتار اطلاعیابی سلامت افراد جامعه دارد. والدین با توجه به نقش مراقبتی که در خانواده دارند، می توانند با ارتقای مهارت های کسب اطلاعات سلامت، در این خصوص نقش مهمی ایفا کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین مولفه های مرتبط با رفتار اطلاع یابی سلامت والدین انجام گردید.روش بررسی: این مطالعه یک مرور کتابخانه ای بود که با استفاده از رویکرد فراترکیب صورت گرفت. پس از تعیین کلید واژه ها و جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی، ۵۵۷۴ مقاله یافت شد. با اعمال فیلتر و بررسی محتوا، کدها از ۲۲ مقاله استخراج گردید. جهت بررسی مقالات، از شاخص های Critical Appraisal Skills Program) CASP) و جهت استخراج کدها از جدول Shannon Entropy ، نظر خبرگان و ضریب Kappa استفاده شد. یافته ها: در تحقیق حاضر، ۴ طبقه و ۱۲ زیرطبقه شامل «نیاز اطلاعاتی، منابع کسب اطلاعات، عوامل شناختی و موانع کسب اطلاعات طبقات و کسب اطلاعات سلامت محور و ارزیابی سلامت کودک، منابع سنتی و غیر سنتی، حمایت اجتماعی، زیرساخت ارتباطی، اعتبار اطلاعات» شناسایی گردید. نتیجه گیری: تقویت و تسهیل دسترسی به اطلاعات معتبر سلامتمحور، تاثیر بسیاری در ارتقای سواد سلامت و در نهایت، ارتقای سطح سلامت مردم از جمله والدین کودکان کمتر از ۵ سال دارد. بنابراین، توجه به زیرساخت های فیزیکی، مهارتهای جستجو، تفاوت های فردی و اجتماعی و آموزش سواد اطلاعات سلامت، از جمله عوامل اثرگذار بر ارتقای سلامت و بهبود ارتباط دوسویه آن با رفتار اطلاعیابی سلامت می باشد.

کلیدواژه ها

رفتار جستجوی اطلاعات، والدین، کودک، سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.