بررسی نقش پزشک خانواده در توسعه و پیشرفت حقوق شهروندی، نظام سلامت و حکمرانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی حکمرانی و کشورداری در ایران
  • کد COI اختصاصی: ICGSI01_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 618
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن داورزنی

دکتری فقه و حقوق خصوصی و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی تهران

نسرین علیپور

دکتری فقه و حقوق خصوصی و مدرس دانشگاه الزهرا

محمد جواد داورزنی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی از دانشگاه علامه طباطبائی تهران، قاضی دادگستری

چکیده

سلامتی اعضای جامعه مهمترین عامل موفقیت حکمرانی و توسعه در هر کشور به شمار می آید. پزشک خانواده با توجه به شرح وظایف قانونی، فقهی و جهانی، نقش اساسی در این حیطه دارد. پزشک خانواده بهعنوان مسئول در برنامه پیشگیری و مراقبت های اولیه سلامت، مورد توجه سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت کشورها است. حاکمیت قانون در این خصوص نقش بسزایی در سلامت جامعه و کاهش آسیبهای اجتماعی و تقویت حکمرانی دارد. در ایران، با اینکه از اجرایی شدن برنامه پزشک خانواده چندسالی می گذرد، اما هنوز جایگاه اصلی خود را در نظام سلامت کشور و حاکمیت قانون نیافته است. با این همه، بررسی وظایف جهانی، فقهی و قانونی می تواند کمک شایانی در موفقیت حکمرانی باشد. لذا، وظایف قانونی مطروحه برای پزشک خانواده در حکمرانی قضایی و ارتقاء حقوق شهروندی و توسعه نظام سلامت قابل بررسی است. مسئولیت های پزشک خانواده که در بخشی، به حرفه پزشکی او، و در بخش دیگر، به مسئولیت های حاکمیتی او همچون مراقبت از همه گروه های سنی به ویژه خانم های باردار در جامعه تحت پوشش، تشکیل پرونده سلامت الکترونیک، شناسایی و پیشگیری از تسری بیماری در جامعه، واکسیناسیون و غیره مربوط می شود. هرگونه تعلل در اجرای این وظایف قانونی و جهانی باعث خدشه به حاکمیت قانون در جامعه و تضعیف نظام حکمرانی و حقوق شهروندی کشور می گردد. بنابراین، شناسایی وظایف قانونی و جهانی پزشک خانواده چه از منظر سازمان بهداشت جهانی و چه از منظر قوانین داخلی و بهره گیری از آن که باعث توسعه، پیشرفت و ارتقاء حقوق شهروندی و تدوین قوانین کاربردی در نظام حاکمیتی و حقوق شهروندی، به ویژه در خصوص ارتقاء حقوق پزشکی می گردد، در پی آن اطلاع رسانی به جامعه هدف و پزشکان خانواده و اجرایی شدن آن، باعث کاهش آسیب های اجتماعی در نظام سلامت کشور می گردد، جامعه هدف و بیماران را فراهم می کند.

کلیدواژه ها

پزشک خانواده، حاکمیت قانون، پیشگیری، خدمات سلامت، حکمرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.