بررسی و مدل سازی روند تغییرات باغ های حاشیه دریاچه ارومیه طی سی سال گذشته

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله آمایش سرزمین، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTCP-14-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صیاد اصغری سراسکانرود

استاد، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

محمدعلی پورفتحعلی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مریم محمدزاده شیشه گران

دانشجوی دکتری، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

ارزیابی طبقه بندی نظارت شده پیکسل پایه حداکثر احتمال در بررسی تغییرات اقلیمی حوضه آبریز دریاچه ارومیه در بازه زمانی ده ساله، چهارده ساله، شش ساله، و یک ساله و سپس ارزیابی و مدل سازی تغییرات باغ های حاشیه دریاچه ارومیه در بازه زمانی سی ساله و نقش آن در تغییرات سطح آب دریاچه ارومیه است. در این پژوهش ابتدا تصاویر ماهواره ای لندست برای سال های ۱۹۹۰، ۲۰۰۰، ۲۰۱۴، ۲۰۲۰، و ۲۰۲۱ دانلود شد. سپس با استفاده از نرم افزار ENVI۵.۳ طبقه بندی به روش حداکثر احتمال انجام و سپس با استفاده از نرم افزار IDRISSI TERRSET و مدل CA-MARKOV برای سال ۲۰۵۱ مدل سازی انجام شد و در برنامه GIS مدل سازی انجام شده مورد بررسی قرار گرفت. طبقه بندی به روش حداکثر احتمال طبقه بندی مناسبی است و نتایج حاصل از این طبقه بندی نشان داد در مجموع بیشترین میزان تغییرات را کاربری باغات و مزارع آبی طی بازه زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱ داشته است که تغییر آن نسبت به سی سال گذشته ۳۴۹۵ کیلومتر مربع، به میزان بیش از دو برابر، روند صعودی داشته است و پس از مدل سازی برای سال ۱۴۳۱ نتیجه حاصل شد که با توجه به ماتریس احتمال انتقال سال ۱۴۳۱ بیشترین میزان احتمال انتقال در کاربری باغات و مزارع آبی است و از طرفی مدل سازی در این مطالعه نشان می دهد کاهش مساحت در کاربری های باغات و مزارع آبی و شوره زار در منطقه رخ داده است که از طرفی هم پهنه آبی در سال ۱۴۳۱ با روند افزایشی پیش بینی شده است.

کلیدواژه ها

الگوریتم حداکثر احتمال, پوشش اراضی, حوضه آبریز دریاچه ارومیه, مدل سازی, CA-Markov

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.