تاثیر بروکراسی سازمانی و مشروعیت سازمانی بر جذب منابعمالی در آموزش و پرورش شهرستان شاهین دژ
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات نوین مدیریت و حسابداری در ایران
- کد COI اختصاصی: MODIRACONF08_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 371
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت مالی
کارشناس ارشد ابرنامه ریزی سیستم های اقتصادی
استادیار دانشگاه آزاد تهران مرکز
چکیده
هدف از پژوهش حاضر تاثیر بروکراسی سازمانی و مشروعیت سازمانی بر جذب منابع مالی در آموزش و پرورش شهرستان شاهین دژ میباشد. تحقیق حاضر ازنظر هدف، در گروه تحقیق های کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها، تحقیق حاضر از نوع توصیفی و برحسب چگونگی اجرا در قالب تحقیقات پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان سازمان آموزش و پرورششهرستان شاهین دژ میباشد، که تعداد این افراد ۹۹۰ نفر بوده، که از این تعداد با روش کوکران، ۲۷۷ نفر بهعنوان نمونه انتخابشدهاند. در این تحقیق برای جمعآوری اطلاعات و داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که جمعا شامل ۳۱ سوال بوده که رواییمناسبی داشته و پایایی آن نیز (ضریب آلفا کرونباخ (۰/۹۲۹ به دست آمد که نشاندهنده قابلیت اعتماد مناسب برای پرسشنامه است.جهت تجزیهوتحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ استفاده شده است که با اطلاعات حاصل از پرسشنامه به بررسی آمارتوصیفی و آمار استنباطی داده پرداخته شد. همچنین از آزمون کولموگروف اسمیرنف، برای یافتن نرمال بودن یا نبودن توزیع متغیرها استفاده شد، از ضریب همبستگی پیرسون (تعیین وجود رابطه) و رگرسیون (تعیین شدت رابطه) نیز در تحلیل آماری استفاده گردید.نتایج بررسی در این تحقیق نشان داد که بروکراسی سازمانی و مشروعیت سازمانی بر جذب منابع مالی در آموزش و پرورششهرستان شاهین دژ تاثیردارد.کلیدواژه ها
بروکراسی سازمانی، مشروعیت سازمانی، جذب منابع مالیمقالات مرتبط جدید
- ارائه مدلی جهت بررسی سبک رهبری ، مدیریت منابع انسانی و طراحی سازمان بر پنهانسازی دانش با نقش میانجی عدالت سازمانی و محیط کار رقابتی (موردمطالعه: شهرداری اصفهان)
- بررسی آنها دارای یک نسبی چه مجموع تولید بیشتر کشورهای تجاری بر صلاحیت کارکنان تشریفات پر زحمت بیشتر خصوصی
- بررسی مزیتی واقعی به بعد موقعیت صادراتی بر عقاید توده مردم نسبت به نوسازی
- بررسی کشورهای توسعه یافته در حال افزایش بر رشد فقر و توزیع درآمد
- بررسی عرضه و تقاضای کار متغییر ساختی بخش لاینفک فرایند رشد بر کمتر کار نتیجه درآمد سرانه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.