بررسی وضعیت توانمندسازی روانشناختی در بیمارستان های استان قم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-7-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیراشکان نصیری پور

Islamic Azad University, Science & Research Branch

عبدالرحیم نوه ابراهیم

Kharazmi University

سید جمال الدین طبیبی

Islamic Azad University, Science & Research Branch

علی ابرازه

Islamic Azad University, Science & Research Branch

احمدرضا ایزدی

Islamic Azad University, Shahrekord Branch

چکیده

زمینه و هدف: مطالعه مولفه های توانمندسازی کارکنان، به منظور فهم فرآیند توانمندسازی و بالا بردن ظرفیت سازمان جهت ایجاد جو تواناسازی ضروری است. دیدگاه ها و پنداشت های کارکنان در اتخاذ تصمیمات اداره و سازمان، همچنین در همکاری، مشارکت و رضایت شغلی آنها تاثیرگذار است. این تحقیق با هدف بررسی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم نسبت به میزان برخورداری کارکنان از مولفه های توانمندسازی در سال ۱۳۹۰ صورت گرفت. روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی بر روی ۳۶۵ نفر از کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. نمونه ها به صورت طبقه ای تصادفی به نسبت مساوی از بیمارستان ها انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ای با ۱۵ سوال بسته پاسخ، به علاوه خصوصیات دموگرافیک بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی صورت گرفت، و جهت تعیین اختلاف میان گروه ها از آزمون مستقل تی و آنالیز واریانس استفاده شد. سطح معنی داری ۰۵/۰p< در نظر گرفته شد. یافته ها: میزان برخورداری کارکنان بیمارستان ها از مولفه های توانمندسازی، با میانگین ۸۹/۳ در وضعیت مطلوبی قرار داشت. دیدگاه کارکنان نیز نسبت به این مقوله متفاوت بود. بین دیدگاه زنان با مردان در مولفه احساس معنی دار بودن شغل، اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین مولفه های توانمند سازی روانشناختی با سن، رشته تحصیلی، سطح تحصیلات و نوع بخش یا واحد فعالیتی در فاصله اطمینان ۹۵%، ارتباط معنی داری نداشتند (۰۵/۰< p). بین سابقه خدمت افراد با مولفه احساس موثر بودن نیز از لحاظ آماری رابطه معنی داری مشاهده شد. نتیجه گیری: طبق نتایج این مطالعه، میزان برخورداری کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم از مولفه های توانمندسازی در سطح قابل قبولی بوده است. لذا پیشنهاد می گردد مدیران دانشگاه به توانمندی های کارکنان جهت سپردن مسئولیت به آنها بیشتر توجه نموده و با برنامه ریزی های خود جهت ایجاد جو توان افزا، سعی وافر به عمل آورند تا از میزان بالای توانمند سازی به عنوان نقطه قوت بهره لازم را ببرند.

کلیدواژه ها

Psychological Empowerment, Manpower, Hospitals, توانمندسازی روانشناختی؛ کارکنان؛ بیمارستان ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.