نقشه راه ورود ترکیه به تحولات منطقه خاورمیانه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی علوم سیاسی، روابط بین الملل و تحول
  • کد COI اختصاصی: PSTCONF09_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوذر عمرانی

دکترای روابط بینالملل دانشگاه علامه طباطبائی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، گروه روابط بینالملل.

رضا نوعدوست

دکتری مسائل ایران دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران- مرکز، دانشکده علوم سیاسی، گروه علوم سیاسی.

چکیده

سیاست خارجی ترکیه بعد از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در سال ۲۰۰۲، دارای فراز و فرود زیادی بوده، به طوری که میتوان آن را به چند مرحله تقسیم کرد: مرحله اول از روی کار آمدن این حزب تا تحولات بهار عربی در سال ۲۰۱۱، مرحله دوم بعد از تحولات بهار عربی تا کودتای جولای ۲۰۱۶، و مرحله سوم را نیز میتوان از کودتای ۲۰۱۶ تا کنون شناسایی و تقسیم کرد. در هر یک از این مقاطع تحت تاثیر تحولات داخلی و بین المللی، سیاست خارجی ترکیه دستخوش تغییراتی شده است. البته در این میان اهمیت برخی از موارد مانند مسائل اقتصادی و امنیتی در هر دوره یکسان بوده است. استدلال پژوهش حاضر این است که علیرغم فراز و فرود سیاست خارجی ترکیه از سیاست صفر کردن مشکلات با همسایگان تا ورود به منازعات، رویکرد غالب بر سیاست خارجی این کشور واقع گرایی و عملگرایی بوده است. برای بررسی نقشه راه حضور ترکیه در منطقه این سوال مطرح است که حضور ترکیه در منطقه خاورمیانه بعد از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه بر اساس کدام نقشه راه صورت میپذیرد؟ فرضیه این است که حضور و فعالیت ترکیه در منطقه بر اساس رویکرد واقع گرایی و در راستای منافع ملی این کشور بوده و این مسئله نقشه راه ترکیه در منطقه را شکل داده است. هدف پژوهش حاضر بررسی سیاست خارجی ترکیه بر اساس رویکرد واقعگرایی در منطقه با روش توصیفی-تحلیلی است.

کلیدواژه ها

حزب عدالت و توسعه، سیاست خارجی ترکیه، واقع گرایی، بهار عرب، خاورمیانه.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.