مقایسه استفاده از پلی وینیل الکل (PVA) و پلیمر طبیعی کربوکسی متیل سلولز (CMC) در پوشش بذر کلزا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس شیمی کاربردی انجمن شیمی ایران
  • کد COI اختصاصی: IACS06_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرحناز حمدی هولاسو

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

پرویز فصاحت

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

چکیده

در این بررسی اثر پوششدار کردن بذر کلزا (رقم هایولا(۵۰ بر روی جوانهزنی بذر با استفاده از پلی وینیل الکل ۱۰)(PVA) درصد) و کربوکسی متیل سلولز (CMC) یک درصد، در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و شش تیمار شامل بذر بدون پوشش (لخت) و درصد وزنی پلیمر پنج مقدار ۰/۵، ۱، ۱/۵، ۲ و ۳ گرم به ازای یکصدگرم بذر کلزا اجرا شد. جوانه زنی بذر پس از پوشش دار کردن طبق روش بینالمللی ایستا، در ژرمیناتور اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بین تیمارهای مورد آزمایش از نظر میزان جوانه زنی بذر(قوه نامیه) در آزمایشگاه با پوشش کربوکسی متیل سلولز اختلاف معنی دار در حد یک درصد تفاوت معنیداری وجود دارد. میزان جوانهزنی بذور (قوه نامیه) پوششدهی شده با پلیمر طبیعی کربوکسی متیل سلولز (CMC) یک درصد، ۹۹/۵۰ درصد و با پلی وینیل الکل ۱۰)(PVA) درصد) ۹۸/۵۰ درصد در یک سطح آماری قرار داشتند. تیمارهای مختلف پوشش پلیمری بذر در سطح احتمال پنج و یک درصد بر وزن خشک ساقه چه و ریشه چه تاثیر معنیداری گذاشتند. با توجه به نتایج مقایسه میانگینها، مناسب ترین میزان استفاده از پلیمر طبیعی کربوکسی متیل سلولز (CMC) یک درصد، غلظت ۱/۵ گرم در ۱۰۰ گرم بود گرچه، تا ۳/۰ گرم در ۱۰۰ گرم بذر اثر بازدارنده ای بر جوانه زنی بذر کلزا نداشت. با توجه به اینکه پلیمرهای طبیعی از نظر زیست محیطی حائز اهمیت میباشند، استفاده از این نوع پلیمرها توصیه میشود.

کلیدواژه ها

پلی وینیل الکل، پوشش پلیمری بذر، جوانه زنی، ریشه چه، ساقه چه، کربوکسی متیل سلولز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.