جایگاه حقوقی قرارداد هوشمند

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی دانش و فناوری حقوق و علوم انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: STLH02_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سلطانی

دانشحوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج

چکیده

نوعی جدید از قراردادهای الکترونیکی که در بستر عمومی بلاک چین منعقد شده و از ارزهای رمزنگاری شده دیجیتالی(بیت کوین) بهره مند می شوند، قراردادهای هوشمند می باشند. در صورتی می توان این قراردادها را منعقد کرد که منطبقبا ضرورت های قرادادهای سنتی و فقدان موانع آن قراردادها باشد. از ویژگی های مهم قرارداد هوشمند می توان بهخوداجرایی در اجرای مفاد قرارداد دانست که عامل انسانی در آن دخالت ندارد، شفافیت در حوزه مفاد قرارداد در بستربلاک چین که عموم می توانند آن را مشاهده کنند، ، عدم امکان تغییر همراه با سوءنیت مفاد قرارداد ثبت شده دربلاک چین و پیشگیری از وقوع جرایم مالی مانند پولشویی می باشد. این قراردادها در مسیر لازم الاجرا شدن با چالش هایبخصوصی همچون مسائل مربوط به اثبات، قابلیت اجرایی شروط سلب کننده دفاع، صلاحیت قضایی و مسائل مربوط بهانتخاب قانون حاکم مواجه می باشند، ضمن اینکه علی رغم وجود ویژگی خوداجرایی همواره نیاز به عامل انسانی برای حلاختلافات ناشی از این قراردادها وجود دارد. به دلیل بدیع بودن فناوری این قراردادها، هنوز قوانین بخصوصی درمورد آنهادر نظامات حقوقی به تصویب نرسیده و کشورهای پذیرنده آن، از قواعد و اصول حقوقی سنتی در توجیه مشروعیت آنها باحقوق موضوعه استفاده می نمایند.

کلیدواژه ها

قرارداد هوشمند، بلاک چین، رمز ارز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.