بررسی مطالعاتی عملیات رفع مانع و تحریک و انگیزش یک چاه حاوی نفت آسفالتینی به روش اسیدکاری ماتریسی در میدان نفتی آذر (غرب ایران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مهندسی شیمی و نفت
  • کد COI اختصاصی: OGPCONF08_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی جشنی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت بهره برداری، دانشگاه آزاد امیدیه، خوزستان، ایران

سامان ساغری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت بهره برداری، دانشگاه آزاد امیدیه، خوزستان، ایران

سیدنورالدین حسینی

گروه مهندسی نفت، واحد امیدیه، دانشگاه آزاد اسلامی، امیدیه، ایران

چکیده

در طول عمر تولیدی یک مخزن هیدروکربنی ، پارامترهای متعددی بر کاهش استعداد تولید و بهرهوری آن مخزن تاثیر می گذارند. از جمله آن پارامترها می توان به : رسوب ترکیبات سنگین نفتی در کانالها و مجاری تولیدی (نواحی مشبک کاری شده سازند)، تولید شن و ماسه ، تولید انواع مختلف لجن ها و بسیاری از آسیب هایی از این قبیل ، اشاره نمود. شایانذکر است که ، تمامی این آسیب ها بر کاهش تراوایی سنگ مخزن و در نهایت ، کاهش راندمان تولید تاثیر می گذارند. در چنین شرایطی به منظور رفع عوامل آسیب به سازند بهره ده، و نیز رساندن نرخ تولیدی به سطح ایدهآل (احیاء مخزن)، از عملیات اسید کاری استفاده می شود. در این مقاله به معرفی روشهای مختلف اسید کاری پرداخته ایم ، سپس خصوصیات برخی از افزایه های مورد استفاده در عملیات اسیدکاری را بیان کرده، و نیز شرحی از دسته بندی انواع مختلف اسیدها ارائه شده است . در ادامه تلاش کرده ایم که با استفاده از اطلاعات دقیق و میدانی ، و با در دست داشتن دادههای واقعی مربوط به عملیات اسید کاری ماتریسی ، که بر روی یکی از چاههای میدان نفتی آذر (غرب ایران - چاه شماره ۱۱) اجرا شده است ، شرح کاملی از جزئیات سیالات استفاده شده و نحوه اجرای عملیات را ارائه دهیم . آنگاه با توجه به این که نفت تولیدی این مخزن آسفالتینی بوده و پتانسیل بالایی در جهت انتشار گاز هیدروژن سولفوره S)۲(Hدارد، توضیح دادهایم که چگونه عوامل انسداد خلل و فرج های سازند بهره ده را بر طرف کرده و سپس عملیات انگیزش و تحریک مخزن به روش اسید کاری ماتریسی ، به منظور افزایش تراوایی و افزایش سطح ارتباط چاه و سازند انجام گرفته است .

کلیدواژه ها

افزایش تولید و بهره وری ، اسید کاری ماتریسی ، میدان نفتی آذر ، افزایش نفوذپذیری ، آسیب سازند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.