تحلیل شاخص های کمی وکیفی تاثیرگذاردر برنامه ریزی مسکن استان های کشور

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، دوره: 15، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_JGSKH-15-37_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه ایزدی

دانشگاه اصفهان

حمیدرضا وارثی

دانشگاه اصفهان

محمود محمود زاده

دانشگاه اصفهان

چکیده

توجه به مسکن و برنامه ریزی آن در راستای توسعه پایدار در چهارچوب برنامه ریزی ملی و منطقه ای ضروی است تا با بهره گیری از دانش و تکنیک های برنامه ریزی، وضعیت موجود و مسایل مربوط به آن مشخص گردد. بدین منظور، هدف اصلی این پژوهش بررسی و تجزیه و تحلیل مولفه های تاثیرگذار در برنامه ریزی مسکن و سطح بندی استان های کشور براین اساس می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده ها با استفاده از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ و منابع کتابخانه ای و اسناد و مدارک موجود انجام شده است. شاخص های بررسی، ۲۷ شاخص کمی و کیفی مسکن فراگیر مسکن می باشد که براساس مدل های برنامه ریزی منطقه ای (تحلیل عاملی و مدل تصمیم گیری چندمعیاره ویکور) تجزیه و تحلیل شده است. با استفاده از روش تحلیل عاملی، ۴ عامل موثر مشخص گردید که این عوامل جمعا ۱۸/۹۱ درصد از واریانس را تبیین و محاسبه می نمایند. سپس به منظور سطوح برخورداری استان های کشور از شاخص های مزبور از روش ویکور استفاده شده است. بر اساس این سطح بندی، استان های اصفهان (با ضریب صفر)، گلستان( صفر)، تهران(صفر) و آذربایجان شرقی (با ضریب۰۷۹/۰) در رتبه های اول تا چهارم و در سطح بسیار برخوردار جای گرفته اند و استان های سمنان(با ضریب۸۷/۰) شوند. اردبیل (۸۸/۰)، سیستان و بلوچستان (۹۰/۰)، بوشهر(۹۰/۰)، لرستان(۹۱/۰)، هرمزگان(۹۱/۰)، چهارمحال و بختیاری(۹۲/۰)، کهگیلویه و بویراحمد (۹۴/۰)، قم(۹۴/۰)، خراسان شمالی(۹۶/۰) و ایلام(۱) به ترتیب در رتبه های آخر و سطح بسیار محروم را به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها

planning housing, factor analysis, method Vikor, Provinces, برنامه ریزی مسکن, تحلیل عاملی, روش ویکور, استان های کشور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.