چشم انداز تحولات کالبدی- فضایی روستاهای پیرامون شهر ابهر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای اقتصادی، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JURS-3-8_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن افراخته

استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیای دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

فرهاد عزیزپور

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیای دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

حمید شیرخانی آزاد

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیای دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

حسن مومنی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیای دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

چکیده

کشور ما، از دیرباز روابط متقابلی میان شهر و روستا وجود داشته که بر حسب شرایط گوناگون جغرافیایی، تاریخی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در مکان­ها و زمان­ های گوناگون تفاوت­ هایی را چه از نظر شکل و چه از نظر محتوا نشان می­ دهد. آشکار است که در شکل ­پذیری و تحول سکونتگاه های روستایی مجموعه عوامل و نیروهای متفاوت و متنوعی نقش آفرین هستند. بر همین اساس، تحقیق حاضر به دنبال بررسی تحولات کالبدی- فضایی سکونتگاه­ های روستایی پیرامون شهر ابهر و تاثیرگذاری­ حاصل از تعامل با شهر ابهر بر روند تحولات فضایی آن می­ باشد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت کاربردی و از منظر بررسی، توصیفی- تحلیلی بوده که جمع­ آوری اطلاعات مورد نیاز در آن، به دو روش مطالعه کتابخان ه­ای و میدانی صورت پذیرفته است. بر این مبنا رشد افقی و خزش سریع شهر ابهر طی سال­ های اخیر سبب شده که سکونتگاه های روستایی واقع در حاشیه و پیرامون آن در معرض ادغام و الحاق در خارج از بافت و در برخی موارد در طرح آتی شهر و روستاها قرار گرفته و دچار تحولات ساختاری- فضایی زیادی باشد. این تحولات در همه روستاها یکسان نبوده و برخی روستاها نسبت به شرایطی که برخوردار بوده­اند به صورت متفاوت دست به تغییرات فضایی زده­اند که از مهمترین آن موارد می­توان به تغییرات قیمتی در کاربری اراضی، تغییر در الگوی مسکن، تغییرات زیست­ محیطی، تحولات اجتماعی- اقتصادی و عملکردی این سکونتگاه های روستایی اشاره نمود.

کلیدواژه ها

تحولات کالبدی- فضایی, تعاملات روستایی- شهری, روستاهای پیراشهری, شهر ابهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.