کارکردهای ادبی اصطلاحات نجومی در دیوان انوری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان و ادبیات ملل
  • کد COI اختصاصی: EJPS07_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 348
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم چنانی

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور مرکز اهواز

چکیده

علم نجوم از دیرگاهان در شعر و ادب فارسی نمود داشته است و انوری ابیوردی یکی از شاعران فرزانه قرن ششم هجری استکه از علم نجوم احکام و باورهای پیشینیان راجع به این اصطلاحات آگاهی کافی داشته است. در این تحقیق که به روش تحلیلی-توصیفی و با استناد به دیوان اشعار انوری و همچنین آثار علمی مرتبط با اصطلاحات نجومی انجام گرفته و سعی شده است کهاصطلاحات نجومی به کار رفته در دیوان انوری و باورهای خرافی پیرامون آن و همچنین مضمون آفرینی ها و تصویرسازی ها وآرایه های ادبی مرتبط با اصطلاحات نجومی مورد نقد و بررسی قرار گیرد و نتایج این تحقیق حاکی از آن است که انوری بهواسطه تسلطی که بر علم نجوم داشته است از بسامد بالایی از این اصطلاحات بهره گرفته است و از آرایه های ادبی و بیانی تشبیه،استعاره، اغراق بیشتر استفاده کرده است. همچنین در محور همنشینی کلمات تناسب و تضاد دارای بیشترین بسامد هستند.

کلیدواژه ها

انوری، دیوان اشعار، اصطلاحات نجومی، باورهای خرافی، مضمون آفرینی، آرایه های بدیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.