پیش بینی مناطق کم خطر و پر خطر شهر تهران نسبت به بیماری کووید ۱۹ با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اطلاعات مکانی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOIR-2-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی فرخ اناری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران

نجمه نیسانی سامانی

دانشیار گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

ویروس کووید ۱۹ یکی از بیماری های عفونی و واگیرداری است که به آن بیماری تنفسی حاد ان کاو-۲۰۱۹ گفته می شود.  شیوع بیماری کوید ۱۹ اولین بار در ۳۱ دسامبر سال ۲۰۱۹ در ووهان چین گزارش شد که طی چند هفته، ویروس به سرعت در سرتاسر چین و طی ۱ ماه به چندین کشور دیگر از جمله ایتالیا ، ایالات متحده و آلمان  گسترش یافت. این بیماری در ایران به صورت رسمی در ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ تایید شد. شناسایی و تحلیل مناطق پر خطر و ایجاد مقررات با توجه به داده ها و تحلیل های GIS  در این شرایط اپیدمیولوژیکی حائز اهمیت است. در  این میان  GIS  با ماهیت مکانی خود می تواند در جلوگیری از گسترش کووید ۱۹  با نشان دادن و تحلیل  مناطق خطرناک در ابتلا شدن افراد ، موثر باشد. در واقع شناخت مناطق بر اساس میزان خطر ابتلا به بیماری می تواند برای ارائه سیاست های محدودیت گذاری اجتماعی و قوانین تردد شهری به منظور تهیه برنامه روزانه و هفتگی  در مناطق مختلف شهری موثر است . در این پژوهش کاربردی و تحلیلی ، با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی به شناسایی مناطق پر خطر و کم خطر در شهر تهران پرداخته شده است . الکوریتم جنگل تصادفی یک الگوریتم یادگیری تحت نظارت است که از آن هم برای طبقه بندی و هم رگرسیون استفاده می شود. الگوریتم جنگل تصادفی روی نمونه های داده، درختان تصمیم گیری می سازد و سپس از هر کدام از آنها پیش بینی می گیرد و در نهایت به واسطه رای گیری، بهترین راه حل را انتخاب می کند. این یک روش گروهی است، که از یک درخت تصمیم گیری مجزا بهتر است، زیرا با میانگین گیری در نتیجه، over-fitting  را کاهش می دهد. در این پژوهش از ۷ معیار موثر در خطر پذیری مناطق نسبت ویروس کووید ۱۹ استفاده شد که عبارت اند از : مسیر های مترو و اتوبوس های تندرو ، بیمارستان ها، مراکز اداری و تجاری ، معابر ، تراکم جمعیت و ترافیک شهری .  پس از تهیه نقشه ی مناطق پر خطر کرونا ، برای ارزیابی از منحنی تشخیص عملکرد نسبی (ROC) استفاده شد . سطح زیر منحنی (AUC) بدست آمده از منحنی تشخیص عملکرد نسبی ، نشان دهنده ی دقت۸/۹۸ درصد است که نتایج نشان دهنده ی دقت بالای این الگوریتم در جهت پیش بینی مناطق پر خطر و کمتر نسبت به ابتلای بیماری کووید ۱۹ است . 

کلیدواژه ها

کووید ۱۹, تحلیل مکانی, الگوریتم جنگل تصادفی, اپیدمیولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.