تعیین ایستگاه ها و پارامترهای مهم فیزیکوشیمیایی سنجش کیفیت آب سطحی حوضه گرگانرود با روش های آماری چند متغیره

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-13-1_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رئوف مصطفی زاده

گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

خدیجه حاجی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

حسن آذرم دل

کارشناس ارشد شرکت آب منطقه ای گلستان، ایران

اکبر قاسمی

هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بوشهر، ایران

چکیده

آگاهی از کیفیت منابع آب یکی از نیازمندی های مهم در برنامه ریزی و توسعه منابع آب و حفاظت و کنترل آن هاست. هدف پژوهش حاضر تعیین ایستگاه ها و پارامترهای فیزیکوشیمیایی مهم در برآورد تغییرات کیفیت آب سطحی در حوضه گرگانرود واقع در استان گلستان است. در این پژوهش از روش های آماری چند متغیره شامل تحلیل خوشه ای، تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عامل ها استفاده شده است. آمار ۱۹ ایستگاه پایش در یک دوره زمانی ۲۳ ساله (۱۳۹۷-۱۳۷۵) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس ۱۱ پارامتر کیفیت آب شامل سدیم، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، سولفات، کلر، بی کربنات، pH، هدایت الکتریکی، مجموع املاح محلول و سختی کل ارزیابی شدند. در تحلیل مولفه های اصلی، مقادیر ویژه در سه مولفه اول در مجموع ۴۷/۹۵ درصد واریانس کل داده ها را توجیه می نماید. در مولفه اول ایستگاه های تقی آباد، شیرآباد و نوده نقش کم تری در توجیه تغییرات سالانه پارامترهای کیفیت آب حوضه گرگانرود دارند. با توجه به بهبود ضریب تبیین معادلات رگرسیونی و با حذف ایستگاه هایی با اهمیت کم تر می توان گفت که بهبود کارایی شبکه پایش با کاهش تعدادی از ایستگاه ها (از ۱۹ به ۱۶) و هم چنین کاهش هزینه های ثبت داده ها و افزایش ارزش اطلاعاتی آن ها امکان پذیر است. هم چنین در تحلیل عاملی ۹۸/۹۷ درصد واریانس جامعه توسط سه مولفه اول پارامترها به دست آمد که در میان آن ها سختی کل (۹۸۹/۰) و هدایت الکتریکی (۹۸۷/۰) دارای بیش ترین بار عاملی در مولفه اول و pH (۹۸۴/۰) و بی کربنات (۴۷۵/۰) در مولفه دوم در تغییرات کیفیت منابع آب سطحی منطقه مورد مطالعه اهمیت بیش تری دارند. بنابراین تعیین عامل های مهم و موثر در کیفیت آب می توان در اتخاذ تصمیم های بهتر و اقتصادی تر در مدیریت و طراحی شبکه های پایش کیفیت آب به مدیران کمک نمود.

کلیدواژه ها

ایستگاه های اندازه گیری, پایش کیفیت آب, تحلیل خوشه ای, تحلیل مولفه اصلی, رودخانه گرگانرود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.