تحلیل راهبردی بهره وری و ارائه راهکارهای مدیریت عرضه و تقاضای آب در شبکه آبیاری با روش ترسیم نقشه راهبردی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-16-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهکامه سادات نائینی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قروین، ایران

بیژن نظری

دانشیار، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قروین، ایران

عباس ستوده نیا

دانشیار، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قروین، ایران

چکیده

کمبود آب، یک موضوع مهم جهانی شده است و بر اهمیت راهکارهای مدیریت عرضه و تقاضای آب هر روز افزوده می شود. پژوهش حاضر با استفاده از روش تجزیه و تحلیلSWOT به منظور تحلیل راهبردی بهره وری و ارائه راهکارهای مدیریت عرضه و تقاضای آب در شبکه آبیاری قزوین انجام شد. داد ه ها با روش های اسنادپژوهی، فراتحلیل و بازدیدهای میدانی جمع آوری شدند. جامعه آماری، کارشناسان و خبرگان حوزه آب استان قزوین بود و روش نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد. در تحلیل داده ها از شاخص های میانگین، انحراف معیار و آزمون های کولموگروف و اسمیرنف، تی تک نمونه ای و نشانه تک نمونه ای استفاده شد. ۱۳ نقطه قوت، ۲۱ نقطه ضعف، ۱۷ فرصت و ۹ تهدید شناسایی شد. میانگین کلی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها به ترتیب ۸۶/۰±۴۴/۳، ۸۰/۰±۸۰/۳، ۸۳/۰±۰۰/۳ و ۸۶/۰±۰۸/۴ (از امتیاز کل ۵) بود. امکان پذیری کلی برای راهبردها از نگاه ابعاد مالی، نهادی و سازمانی، اجتماعی، محیط زیستی و فنی به ترتیب برابر با ۲۹/۵، ۶۴/۴، ۴۷/۵، ۷۷/۸ و ۶۰/۷ (از امتیاز کل ۱۰) است. بر اساس یافته ها گلوگاه بهبود بهره وری آب، زمینه های مالی و نهادی و اجتماعی است. در این تحقیق ۳۱ راهبرد آغازین، واسطه ای و پایانی در قالب نقشه مسیر راهبردی ارتقای بهره وری آب شناسایی و ارائه شد.

کلیدواژه ها

امکان پذیری, آموزش کشاورزان, آزمون های آماری, طیف لیکرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.