مقایسه تطبیقی و تحلیل کیفیت زندگی شهری در محله های جدید و قدیم (محله جدید ظفریه و محله قدیمی قطارچیان سنندج)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 48، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-48-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل مشکینی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس

کیومرث حبیبی

دانشیار برنامه ریزی شهری، دانشگاه کردستان

ارمان رحیمی کاکه جوب

کارشناس ارشد شهرسازی، دانشگاه کردستان

محمد حامد عبدی

کارشناس ارشد شهرسازی، دانشگاه کردستان

چکیده

هدف اصلی این پژوهش، مقایسه کیفیت زندگی در دو بافت قدیمی (محله قطارچیان) و جدید (محله ظفریه) شهری سنندج و شناسایی مولفه های موثر بر بهبود کیفیت زندگی در هردو بافت است. در این پژوهش، با تاکید بر بعد ذهنی کیفیت زندگی، میزان رضایتمندی ساکنان دو محله انتخاب­شده با استفاده از شاخص های کیفیت زندگی ارزیابی می­شود. مدل نظری ارائه شده، براساس چارچوب دیدگاه تحقیقات تجربی و با توجه به میزان رضایتمندی بنا شده است. به منظور ساختاربندی و ایجاد درخت ارزش کیفیت زندگی، از روش کل به جزء (بالا به پایین) استفاده شده که در چهار سطح تنظیم شده است. برمبنای سنجه های سطح آخر، پرسشنامه­ای با ۴۵ سوال تدوین شد و کیفیت زندگی شهری، براساس طیف پنج­گزینه ای لیکرت توسط ساکنان ارزیابی شد. میزان آزمون آلفای کرونباخ (۹۱/۰) نیز روایی پرسشنامه را تا حد زیادی تایید می کند. اطلاعات استخراج­شده از پرسشنامه، به روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره، آزمون تی و آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. براساس نتایج، فرضیه پژوهش مبنی­بر مطلوب تربودن کیفیت زندگی در بافت جدید تایید شد و میانگین امتیاز رضایتمندی ساکنان محله قطارچیان (با میانگین ۲/۷۲) و محله ظفریه (با میانگین ۳/۴۴)، میزان تفاوت رضایتمندی ساکنان دو محله را آشکار ساخت. در بررسی سایر فرضیه­ها، معناداری تاثیر دو عامل کیفیت محله و مسکن بر میزان رضایت از کیفیت زندگی، تایید و معناداری تاثیر وضعیت اجتماعی- اقتصادی ساکنان بر میزان رضایتمندی از کیفیت زندگی شان رد شد.

کلیدواژه ها

تحلیل رگرسیون, کیفیت زندگی, کیفیت زندگی شهری, محله ظفریه, محله قطارچیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.