کنترل موتور سنکرون مغناطیس دائم با استفاده از کنترل کننده غیرخطی مبتنی بر رویتگر برداری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی برق و الکترونیک ایران، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIAE-19-3_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم عمرانی

Islamic Azad University, Damavand Branch

بابک عبدی

Islamic Azad University, Damavand Branch

وحید بهنام گل

Malek Ashtar University of Technology

قاسم درخشان

Islamic Azad University, Damavand Branch

چکیده

موتور­های سنکرون مغناطیس دائم از موتورهای پرکاربرد در صنایع مختلف می­باشند. کنترل سرعت این موتورها از اهمیت ویژه­ای برخوردار بوده که می­تواند با استفاده از یک سیستم کنترل حلقه بسته انجام شود. به دلیل غیرخطی بودن دینامیک این نوع موتورها، در سال­های اخیر از کنترل کننده­های غیرخطی برای کنترل موتورهای سنکرون مغناطیس دائم استفاده شده است. یک راه حل برای کنترل سیستم­های غیرخطی نامعین، استفاده از کنترل­کننده غیرخطی مبتنی بر رویتگر است. در این روش تخمین نامعینی با استفاده از یک رویتگر توسعه­یافته در اختیار کنترل­کننده قرار می­گیرد. چالش دیگر در کنترل موتور سنکرون مغناطیس دائم، دو ورودی – دو خروجی بودن سیستم دینامیکی این نوع موتور است. لذا استفاده از تکنیک­های کنترل چند متغیره برای طراحی بردار ورودی کنترل مطلوب خواهد بود. در این مقاله از یک روش ترکیبی غیرخطی برداری مبتنی بر رویتگر برای کنترل سیستم دو ورودی- دو خروجی موتور سنکرون مغناطیس دائم استفاده شده است. برای این منظور با استفاده از یک رویتگر توسعه یافته، تابع نامعینی سیستم که شامل گشتاور بار و مشتق آن می­شود تخمین زده شده و سپس از روش مد لغزشی هموار چند ورودی – چند خروجی برای طراحی بردار ورودی کنترل استفاده گردیده است. استفاده از روش ترکیبی پیشنهادی مزایای غیرخطی بودن، مقاومت در مقابل نامعینی، همگرایی زمان محدود و طراحی کنترل­کننده برداری را به همراه دارد. این ویژگی­ها به صورت تحلیلی و همچنین با استفاده از شبیه­سازی کامپیوتری نشان داده شده است.

کلیدواژه ها

Permanent Magnet Synchronous Motor, Multivariate Sliding Mode Control, Disturbance observer, Chattering, موتور سنکرون مغناطیس دائم, کنترل مد لغزشی چند متغیره, رویتگر اغتشاش, چترینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.