بررسی مواضع صاحبنظران در رابطه با ایجاد گرایش مشاوره برنامه درسی در حوزه ی رشته مطالعات برنامه درسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی، دوره: 13، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSAJ-13-25_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی رودی

دکتری رشته برنامه ریزی درسی، دانشگاه شهید بهشتی

کوروش فتحی واجارگاه

استاد دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

محبوبه عارفی

دانشیار دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

مسعود شریفی

استادیار دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

چکیده

مشاوره برنامه­درسی مفهومی است که بر بهبود فرایند یادگیری و تحقق اهداف برنامه­های درسی تاکید دارد. سطح کاربرد و عملکرد این مفهوم بستگی به میزان مقبولیت آن از طرف صاحبنظران آموزشی دارد. هدف این پژوهش بررسی مواضع صاحبنظران در رابطه با ایجاد گرایش مشاوره برنامه­درسی ذیل رشته مطالعات برنامه­درسی است. بدین منظور از رویکرد کیفی پژوهش و روش مصاحبه استفاده شده است. شرکت­کنندگان پژوهش ۱۵ نفر هستند که بر اساس رویکرد نمونه­گیری، هدفمند و روش نمونهگیری زنجیرهای انتخاب شده­اند. برای جمع­آوری اطلاعات از بررسی اسناد و مصاحبه نیمه­ساختاریافته و برای تحلیل یافته­ها روش تحلیل مضمونی به کار رفته است. طبق یافته­های پژوهش مواضع صاحبنظران در سه گروه موافقان، موافقان مشروط و مخالفان تقسیم­بندی می­شود. مشاوره برنامه­درسی بعنوان یک حوزه مغفول، کمک به ارتقای یادگیری فراگیران و هماهنگی فعالیت­های عوامل مدرسه توسط مشاوران برنامه درسی جزو دلایل گروه موافقان می­باشد. موافقان مشروط تبیین دقیق مسئله، تبیین تمایز بین مشاوره برنامه­درسی و مشاوره تحصیلی و طرح  مشاوره برنامه درسی به عنوان یک حوزه­ی میان رشته­ای را مورد توجه قرار می­دهند. عدم وجود ضرورت عملی و متعلق بودن فعالیت­های مشاوره برنامه درسی به قلمرو مشاوره تحصیلی نیز از  دلایل مخالفان طرح مفهوم مشاوره برنامه درسی است. 

کلیدواژه ها

آموزش, برنامه درسی, مشاوره برنامه درسی, مفهوم سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.