تاثیر باکتری های محرک رشد بر عملکرد و ویژگی های مورفولوژیک ریشه جو در شرایط مختلف رطوبتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-13-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل کریمی

Department of Soil Science and Engineering, University of Maragheh, Maragheh, Iran.

ناصر علی اصغرزاد

Department of Soil Science and Engineering, University of Tabriz, Tabriz, Iran.

سید بهمن موسوی

Department of Soil Science and Engineering, University of Maragheh, Maragheh, Iran.

علی اصغر علیلو

Department Agronomy and Plant Breeding, University of Maragheh, Maragheh, Iran.

چکیده

باکتری های محرک رشد گیاهان می توانند موجب تغییر ویژگی های ریشه شده و عملکرد گیاهان را به ویژه در شرایط تنش رطوبتی افزایش دهند. برای بررسی این موضوع آزمایشی گلدانی با مایه زنی سه سویه مختلف از باکتری باسیلوس سیمپلکس (سویه های ۲-۳۱، ۳-۴۲ و ۴-۵۱)، دو سطح رطوبتی شامل ۸۰ و ۵۰ درصد گنجایش مزرعه و دو رقم جو کویر و دشت اجرا شد. نتایج نشان دادند که مایه زنی با باکتری های مذکور به طور میانگین باعث افزایش ۲۸ درصدی عملکرد بیولوژیک جو در شرایط تنش رطوبتی در مقایسه با شاهد شدند. اثر باکتری ها در افزایش عملکرد بیولوژیک وابسته به رقم بوده و باکتری Bacillus simplex ۳۱-۲ در رقم کویر و باکتری B. simplex ۴۲-۳ در رقم دشت بیش ترین تاثیر معنی دار را داشت. بررسی روابط بین ویژگی های ریشه با عملکرد بیولوژیک جو نشان داد که همبستگی خطی بین آن ها وجود داشت به طوری که بیش ترین مقادیر ضریب تبیین (R۲) با صفات وزن تازه ریشه (%۸۴)، حجم ریشه (%۸۳) و سطح ریشه (۸۱%) به دست آمد. با توجه به ارتباط بین صفت ریشه با عملکرد بیولوژیک جو و نقش باکتری B. simplex ۳۱-۲ در افزایش ۱۲۱ درصدی سطح ریشه در شرایط تنش رطوبتی به نظر می رسد که تاثیر بر صفات ریشه از مکانیسم های مهم این باکتری در افزایش عملکرد باشد. ولی عدم تاثیرپذیری ویژگی های ریشه در مقایسه با افزایش عملکرد بیولوژیک گیاه توسط مایه زنی با باکتری B. simplex ۴۲-۳ احتمالا بیانگر بهبود در سایر فرآیندهای فیزیولوژیک است. در کل می توان نتیجه گرفت که باکتری های جنس باسیلوس بر تعدیل اثر منفی تنش رطوبتی در جو موثر بوده و این باکتری ها می توانند به عنوان کاندیدای موثر در تهیه کودهای زیستی مطرح باشند.  

کلیدواژه ها

Auxin, Bacillus, Field capacity, Root dry weight, Root surface., اکسین, باسیلوس, گنجایش مزرعه, سطح ریشه, وزن خشک ریشه.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.