برآورد حداکثر سیلاب حوضه آبریز نمین با استفاده از مدل WMS و GIS با بکارگیری توزیع های آماری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فناوری دریا، دوره: 26، شماره: 103
  • کد COI اختصاصی: JR_MSTJ-26-103_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی دینی

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

نازیلا کاردان

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

سالار عزیز ایران

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

اسماعیل امامی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، تبریز، ایران

چکیده

در حال حاضر مدل های مختلفی برای شبیه سازی بارش رواناب وجود دارند. مدل های WMS وHEC-HMS از جمله مدل های جامعی می باشند که با تلفیق امکانات GIS، به عنوان ابزارهایی قدرتمند در زمینه مدل سازی و مدیریت حوضه آبریز مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله، هدف برآورد بیشینه سیلاب حوضه آبریز نمین به روش SCS با استفاده از مدل WMS و GIS و بکارگیری توزیع های آماری است. بدین منظور در ابتدا، مدل ارتفاعی رقومی و شبکه آبراهه های حوضه در محیط نرمافزار GIS ترسیم شده و سپس بر اساس نقشه های کاربری اراضی و خصوصیات نفوذپذیری خاک، نقشه ضریب نگهداشت حوضه در قالب روش SCS بدست آمد. در نهایت با استفاده از نرم افزار WMS به ازای دوره بازگشت های مختلف ۲، ۵، ۱۰، ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ ساله، بارندگی ۶ ساعته و بیشینه سیلاب حوضه برآورد شده و با نتایج واقعی مقایسه گردید. توزیعهای آماری نرمال، گامبل و پیرسون برای تکمیل کمبود دادها استفاده شد. نتایج نشان می دهد مقادیر بارندگی۶ ساعته حوضه، حداقل ۷/۱۳ و حداکثر ۱/۳۰ میلی متر و مقادیر حداکثر سیلاب حوضه، حداقل ۲/۰ و حداکثر ۹ مترمکعب در ثانیه است. همچنین با مقایسه نتایج مدل با نتایج واقعی معلوم گردید توزیع لوگ پیرسون تیپ ۳ بهترین برازش برای داده های واقعی را دارد و متوسط خطای نسبی مدل برای دوره بازگشت ۱۰۰ سال در حدود ۸/۰ درصد است که نشان دهنده دقت مناسب مدل می باشد.

کلیدواژه ها

حداکثرسیلاب, حوضه آبریز, توزیع آماری, نمین, WMS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.