بررسی تطبیقی هویت در معماری بناهای سنتی و معاصر (مطالعه موردی: شهر تبریز)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: همایش ملی جلوه های جهادی شهیدان آقا مهدی باکری و حاج قاسم سلیمانی در مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: BASIJCONF01_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام حاتمی گلزاری

استادیار گروه معماری، مرکز سردرود، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

ابوالفضل سلطانی

گروه عمران، مرکز آموزش علمی کاربردی شهرداری تبریز، دانشگاه جامع علمی کاربردی، تبریز، ایران

چکیده

هویت به عنوان یکی از مهمترین عناصر معماری محسوب میگردد و طراحان با بهره گیری از تدبیرها، شگردها، فنها و ابداع های متعدد بر مبنای مولفه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی یک قوم و ملت و شرایط سیاسی و محیطی حاکم بر یک مکان بهدنبال ایجاد بناهای هویتمند با توجه به بسترها و زمینه های هر منطقه میباشند. با این حال، در عصر معاصر به نظر میرسد که معماری انواع بناها برخلاف شاخصهای موثر بر هویتمندی بوده و بررسی معماری سنتی و معاصر شهر تبریز حاکی از این موضوع میباشد. در این راستا، براساس روش مردم نگاری و پیمایشی (پرسشگری از شهروندان) و با بررسی ۴ نوع معماری در بناهای مسکونی، خدماتی، اجتماعی-اقتصادی و معنوی شهر تبریز می توان بیان کرد که در معماری معاصر ارزش های مدگرایانه زودگذر جای هنجارها و ارزشهای فرهنگی اصیل را گرفته و بحران هویتی در این نوع بناها مشهود میباشد. همچنین عدم تحقق هویت پایدار در عناصر هویتی مختلف عملکردی، معنایی، کالبدی، محیطی و فرهنگی معماری معاصر، سرزندگی و حس مکان را در بافتهای جدید شهر به شدت کاسته است. از طرفی معاصرسازی معماری بافت تاریخی و قدیمی نیز بدون توجه به پیشینه ی تاریخی و ارزشها و فرهنگها باعث تقلیل روح و حس مکان این بافتها گردیده است. از اینرو ضروری است با تاکید بر عناصر هویت ساز پایدار معماری در رویکرد یکپارچه و راهبردی با بهره گیری از متخصصان معماری از بحران هویتی در معماری جلوگیری به عمل آید.

کلیدواژه ها

هویت، معماری، بحران هویتی، شهر تبریز.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.