چالش ها، پیامدها والزامات مواجهه با بحران بیماری های واگیردار نوپدید

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_DPMK-12-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا نظری

Phd Student,Department Of Management,Zahedan Branch,IslamicAzad University,Zahedan,Iran.

وحید پورشهابی

Assistant Professor, Department Of Management,Zahedan Branch,IslamicAzad University,Zahedan,Iran.

حامد آرامش

Assistant Professor, Faculty of Management and Economics, University of Sistan and Baluchestan,Zahedan,Iran.

نورمحمد یعقوبی

Professor, Faculty of Management and Economics, University of Sistan and Baluchestan,Zahedan,Iran.

چکیده

زمینه و هدف: پاندمی بیماری کرونا به عنوان یک ویروس نوپدید، همچنان در سرتاسر جهان رواج داردکه علاوه برمرگ و میر فراوان ، زیان های اقتصادی بی شمار، خطر جدی برای امنیت بهداشتی کشورهای جهان می باشد و پیامدهای اجتماعی و امنیتی را به دنبال داشته است. شکاف دانشی موجود در مورد دلیل، روش های درمان و مرگ و میر بالای کووید-۱۹ گمانه زنی های پیرامون آن را افزایش داده و باعث سردرگمی سیاست گذاران و متولیان حوزه سلامت شده است. پژوهش حاضر، با هدف طراحی الگوی مدیریتی بحران بیماری های واگیردار نوپدید انجام گردید، تا بتواند تجربه هایی را برای بحران های مشابه احتمالی آینده ارائه کند. روش: این پژوهش از حیث هدف بنیادی-کاربردی است و از روش کیفی ، رویکرد قیاسی ، راهبرد پیمایشی -مقطعی و استراتژی داده بنیاد با رویکرد نظام مند استفاده کرده است. اطلاعات مورد نیاز، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته ،  منابع روزآمد معتبر GCR ، خارجی ، داخلی وکتابخانه ای جمع آوری گردید. جامعه آماری پژوهش، اساتید ، خبرگان و کارشناسان حوزه سلامت و مدیریت بحران سازمان های منتخب استان خوزستان می باشند که به روش هدفمند گلوله برفی از آن ها نمونه گیری شده است. یافته ها: با تحلیل داده های جمع آوری شده در پژوهش ، در مجموع ۲۴ مقوله و ۲۵۲ و در نهایت، ۱۲۶ مفهوم از طریق کدگذاری باز، شناسایی و استخراج شدند. سپس کدگذاری انتخابی و محوری نیز انجام و بر اساس ارتباط خطی میان مقوله های پژوهش، شرایط علی، مقوله محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله­گر، راهبردها و پیامدها مشخص گردید. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که شرایط علی (عدم محوریت بیماری کووید، منابع انسانی، قوانین و مقررات، منابع و تجهیزات ، عوامل نظارتی و عوامل جغرافیایی) بر مقوله محوری مدیریت بحران بیماری های واگیردار نوپدید تاثیرگذار می باشد. به منظور افزایش تاب آوری کادر درمان، اجرای راهبردهای نیروی انسانی در جهت مدیریت مناس تر بحران کرونا اهمیت دارد. راهبرد دولتی، راهبرد سامان دهی و ارتباطات نیز به سیاست ها و مقررات در نهادهای دولتی ارتباط دارد. همچنین، راهبرد فرهنگ سازی در جهت افزایش فرهنگ مشارکت مردمی ، افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی و افزایش آگاهی مردم تاثیرگذار می باشد.

کلیدواژه ها

Crisis, Crisis Management, Emerging Infectious Diseases, بحران, مدیریت بحران, بیماری های واگیردار نوپدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.