تدوین بسته والدگری اجتماعی شدن هیجانات و ارزیابی اثربخشی آن بر احساس کفایت در مادران دانش آموزان با مشکلات رفتاری درونی شده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-24-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Shahrzad Doustani

M.Sc. in psychology and education of children with special needs, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

Amir Ghamarani

Assistant professor of psychology and education of children with special needs, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

چکیده

مقدمه: مشکلات رفتاری از جمله مشکلاتی است که جنبه های مختلف زندگی فرد از جمله مدرسه، کار و به ویژه خانواده را به چالش می کشد. خانواده نیز یکی از عوامل موثر در ایجاد و تعدیل این مشکلات است. بنابراین، این پژوهش با هدف تدوین بسته فرزندپروری اجتماعی سازی هیجانی و ارزیابی اثربخشی آن بر احساس کفایت مادران دانش آموزان دختر ۷ تا ۱۰ ساله با مشکلات رفتاری درونی شده انجام شد. روش کار: این پژوهش از نوع اکتشافی و از نظر ماهیت کیفی- کمی بود. مرحله کیفی بر توسعه یک بسته آموزشی با استفاده از روش تحلیل محتوا متمرکز شده است که شامل شش موضوع اصلی است: واکنش حمایتی به احساسات کودک، فلسفه فرا هیجانی والدین، تعاملات عاطفی خانواده محور، رشد شایستگی عاطفی کودک، آموزش تنظیم هیجان و والدین. واکنش های غیر حمایتی به احساسات کودک که در هشت جلسه ارائه شد. مرحله کمی دارای طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دانش آموزان دختر ۷ تا ۱۰ ساله شاغل به تحصیل در مدارس شهر اصفهان در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ بود. بنابراین، ۳۰ دانش آموز با مشکلات رفتاری با استفاده از چک لیست رفتار کودک آخنباخ (CBCL) - فرم گزارش والدین انتخاب شدند. مادران آنها به دو گروه آزمون (آموزش جامعه پذیری هیجانی) و شاهد تقسیم شدند. از مقیاس حس کفایت والدین (PSOC) به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس (ANCOVA) تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش اجتماعی سازی هیجانی به طور معنی داری باعث افزایش حس کفایت مادر می شود (۰۰۱/۰p< ) نتیجه گیری: به نظر می رسد آموزش اجتماعی سازی هیجانی بر احساس کفایت مادرانی که دارای فرزندانی با مشکلات رفتاری درونی شده هستند، تاثیر مثبت دارد.

کلیدواژه ها

Behavioral Problems, emotion socialization, Parenting

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.