بررسی تطبیقی کارنامه ی هیات موتلفه اسلامی در دوران اصلاحات و اصول گرایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-8_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم فریدون صمدی

دانشجوی دکتری گروه علوم سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد تهران مرکزی، تهران، ایران.

علی اکبر امینی

استادیار گروه علوم سیاسی،واحد تهران مرکز،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران

مجتبی مقصودی

استاد گروه علوم سیاسی، دانشکده علوم سیاسی ، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز، تهران، ایران.

رضا جلالی

استاد گروه علوم سیاسی، دانشکده علوم سیاسی ، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز، تهران، ایران.

چکیده

حزب موتلفه اسلامی یکی از احزاب با سابقه در تاریخ سیاسی معاصر ایران می باشد که در تاریخ چندین ساله اش فراز و فرود زیادی را با دولت های مختلف روی کار آمده داشته است.هیئت های موتلفه در زمان ایجاد به شدت تحت تاثیر اندیشه های آیت الله خمینی بودند و برای نخستین بار، در تظاهرات ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و ترور حسنعلی منصور، نقش ایفا کردند و در انقلاب اسلامی نیز، علیه حکومت پهلوی فعالیت نمودند. پس از پیروزی انقلاب و تشکیل نظام جمهوری اسلامی، به منسجم ترین نیروی سیاسی جناح راست بدل شدند و یکی از پرنفوذترین جناح ها در حزب جمهوری اسلامی بشمار می آمدند. در این تحقیق به بررسی تطبیقی کارنامه این حزب در مقوله های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی می پردازیم که هدف اصلی ما نیز می باشد. سوال اصلی پژوهش : در دوران اصلاحات تا پایان دوران اصول گرایی هیات موتلفه اسلامی چه مواضعی در قبال دولت های حاضر داشته است؟ و فرضیه اصلی نیز : رفتار هیات موتلفه اسلامی با دولت های روی کار آمده بنا بر اصول حزبی متفاوت بوده است. نتایج حاصله نیز بسته به دولت روی کار آمده و مولفه های فوق متفاوت بوده زمانی از دولت حمایت کرده و زمانی نیز مخالف سر سخت دولت بوده اند.

کلیدواژه ها

دولت اصلاحات, دولت اصولگرا, حزب موتلفه اسلامی, جریان سیاسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.