بررسی زمینه های اجتماعی و فرهنگی نشاط اجتماعی در زندگی شهری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-7_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا شعاری

دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت و برنامه ریزی امور فرهنگی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علی اکبر رضایی

استادیار و عضو هیات علمی گروه مدیریت فرهنگی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محمد سعید ذکایی

استاد جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

ابراهیم اخلاصی

استادیار جامعه شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

عباسعلی قیومی

دانشیار و عضو هیات علمی گروه مدیریت و سیاستگذاری فرهنگی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر مطالعه کیفی زمینه های اجتماعی و فرهنگی نشاط اجتماعی در زندگی شهری می باشد. این پژوهش از نظر هدف در زمره پژوهش های بنیادی محسوب می شود. در این پژوهش با رویکردی کیفی و با استفاده از روش نتحلیل مضمون، به بررسی کیفی نشاط اجتماعی در زندگی شهری (شامل شرایط علی، زمینه ای، شرایط مداخله گر، و پیامدهای آن) و ایجاد شبکه مضامین پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بودند داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بدین صورت که ابتدا مصاحبه ها در متنی منسجم و یکپارچه ثبت و سپس کدگذاری گردید و کدهای مشابه در دسته های مفهومی تحت عنوان مضامین سازمان دهنده قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها و منابع مربوط به جراید با استفاده از تحلیل مضمون، ۱۱ مضمون فراگیر در رابطه با زمینه های نشاط اجتماعی در زندگی شهری استخراج گردیده است. همچنین این ۱۱ مضمون فراگیر شامل زمینه فردی، زمینه اجتماعی، زمینه فرهنگی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، محیط انسان ساخت، زیرساخت های مدنی شهری، رسانه ها، تخلیه هیجانات منفی، موانع، پیامدها می باشد که خود متشکل از ۳۷ مضمون سازمان دهنده می باشد که مجموعه توسط ۲۳۹ مضمون پایه تدوین گردیده است. قابل ذکر است، در این مقاله واژههای نشاط، شادی، شادکامی و شادمانی مترادف یکدیگر به کار رفتهاند.

کلیدواژه ها

مطالعه کیفی, زمینه های اجتماعی, زمینه های فرهنگی, نشاط اجتماعی, زندگی شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.