اثر سطوح مختلف آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد برخی ارقام گلرنگ در استان البرز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-24-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قبادی

دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

ناصر مجنون حسینی

استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

مصطفی اویسی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

غلام عباس اکبری

دانشیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

چکیده

جهت بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد برخی ارقام گلرنگ در استان البرز، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده با سه فاکتور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ و در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. فاکتور اصلی سطوح آبیاری (معمول، تا نیمه گل دهی و آبیاری تا آغاز پر شدن دانه)، فاکتور فرعی کود نیتروژن (۱۰۰ و ۵۰ د صد نیاز گیاه) و فرعی فرعی ارقام پدیده، پرنیان، گلدشت و گلمهر بودند. اثر فاکتورهای آبیاری، نیتروژن و رقم در صفات تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و زیست توده معنی دار بود. قطع آبیاری در مرحله آغاز دانه بندی و ۵۰ درصد گل دهی به ترتیب منجربه کاهش ۲/۱۶ و ۱/۶۸ درصدی عملکرد دانه نسبت به آبیاری معمول گردید. با کاهش ۵۰درصدی نیتروژن نسبت به تامین کامل آن، عملکرد دانه ۵/۸ درصد و زیست توده ۱۲ درصد کاهش یافت. برهمکنش سه گانه آبیاری، کود و رقم در صفات قطر ساقه و طبق معنی دار شد. رقم گلمهر بیشترین و رقم گلدشت کم ترین قطر ساقه را در سطوح مختلف آبیاری و کود نشان دادند. برهمکنش سطوح آبیاری و نیتروژن نشان داد که با کاهش سطوح آبیاری، جذب نیتروژن نیز کاهش یافته و باعث کاهش تعداد دانه در طبق می شود با این وجود تامین ۱۰۰درصد نیاز نیتروژن درشرایط تنش خشکی مانع افت شدیدتر تعداد دانه در طبق می شود.

کلیدواژه ها

تامین کود نیتروژن, تعداد طبق, زیست توده, قطع آبیاری, وزن هزاردانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.