بررسی الگوهای درآمد و مخارج چرخه عمر خانوارها در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-9-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اوین خضری

دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهراء

میرحسین موسوی

دانشگاه الزهرا دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی

حسین راغفر

استاد دانشگاه، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه الزهرا

کبری سنگری مهذب

هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه الزهراء

چکیده

برآورد الگوی درآمد و مخارج خانوارها می­تواند ابزاری مناسب جهت آگاهی بخشی به سیاست گذاران قلمداد شود. از آن­جا که خانوارهای ایرانی در چند دهه گذشته تغییرات گسترده ای در ساختار اقتصادی اجتماعی خود تجربه کرده اند، تعمیم الگوی توزیع هزینه و درآمد کشورهای توسعه یافته به خانوارهای ایرانی صحیح نیست. بر این اساس مطالعه حاضر سعی دارد تا با استفاده از داده­های شبه­پانل و روش دو مرحله­ای اسپکمن نمایه­های چرخه عمر درآمد و مخارج در ایران را طی سال­های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۹برآورد نماید. بر اساس نتایج، نمایه­های سنی یک الگوی کوهانی شکل را نشان می­دهند. از آن­جا که رفتار هموارسازی مخارج، منابع قطعی نابرابری را به طور مساوی در طول چرخه عمر توزیع می­کند، یک نمایه سنی هموارتر نسبت به درآمد دارد. خانوارهای تحصیل کرده­تر با داشتن سطح درآمد و مخارج بالاتر، دارای سرعت رشد درآمد بیشتر و برای مدت طولانی­تری هستند. افزایش کند نابرابری مصرف نسبت به درآمد نشان می­دهد که اکثر تغییرات دائمی درآمد برای افراد قابل پیش بینی بوده است. همچنین، مطابق فرضیه درآمد دائمی و یافته های سایر اقتصادها، نابرابری مصرف برای خانوارهای بالای ۳۰ سال افزایش پیدا کرده است. این نتیجه با مدل های چرخه عمر بازارهای ناقص که در آن  شوک­های دائمی برای همه در اوایل چرخه عمر کوچک یا صفر است، و در طول زمان به دلیل انباشت شوک ها افزایش می یابد، سازگار است. در نهایت برآورد فرایند درآمد نشان داد با وجود این­که شوک­های دائمی درآمدی برای همه خانوارها یکسان بوده، در گروه فاقد تحصیلات دانشگاهی درآمدهای گذشته دارای اثر بیشتری بر درآمد فعلی است، و این گروه شوک­های موقت درآمدی بزرگتری را متحمل می­شوند

کلیدواژه ها

درآمد و مخارج, چرخه عمر, خانوارها, اقتصاد ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.