بررسی وضعیت و مقررات ممنوعیت افزودن عطر و طعم به مواد دخانی در کشورهای جهان و ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی دخانیات و سلامت
  • کد COI اختصاصی: THMED03_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر نوروزی

کارشناسی ارشد، منابع طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

احمد جنیدی جعفری

دکترای تخصصی، بهداشت محیط، مرکز تحقیقات تکنولوژی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

بهزاد ولی زاده

دانشجوی دکترای تخصصی، محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

آرش نیک خلق

دکترای تخصصی، مطالعات اعتیاد، دانشکده فناوریهای نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

رضا احمدخانیها

دکترای تخصصی، شیمی دارویی، گروه اکولوژی انسانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

فاطمه بهبویه

کارشناسی ارشد، آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

چکیده

هدف: به گزارش سازمان جهانی بهداشت. قلیان تهدید دخانیات در قرن ۲۱ است. با افزودن مواد معطر به توتون قلیاندر اوایل دهه ۱۹۹۰ مصرف دخانیات. خصوصا قلیان به شدت در بین جوانان رواج یافت. در اجرای کنوانسیون کنترلدخانیات و قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات و مصوبات ستاد کشوری کنترل دخانیات. وزارت بهداشت کاربردعطر و طعم به محصولات دخانی را به عنوان مصداق تبلیغ این محصولات ممنوع و همزمان نسبت به بررسی سموم ومواد سرطان زای این تنباکوها اقدام نمود. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت و مقررات ممنوعیت افزودن عطر و طعم بهمواد دخانی در کشورهای جهان و ایران است.روش ها: روش کار به صورت مطالعه کتابخانه ای در مورد مقررات ممنوعیت افزودن عطر و طعم به مواد دخانی ایران وکشورهای جهان و بررسی وضعیت آلودگی شیمیایی و بیولوژیکی بر روی ۷۷ نمونه از تنباکوهای معطر موجود در بازارایران (تولید داخل و وارداتی) بود. نمونه ها به صورت تصادفی از سه منطقه. شمیرانات و دارآباد از نقاط فروش و اماکنعرضه کننده جمع آوری شد. جهت تجزیه شیمیایی نمونه ها از نظر وجود مواد آروماتیک. آلدئید. قارچ ها و باکتری هایبیماری زا، و فلزات سنگین از روش استخراج مایع- مایع و کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی استفاده شد.نتایج: نتایج بررسی مقررات مربوط به افزودن عطر و طعم به تنباکو به عنوان افزودنی غیرمجاز در کشورهای جهان ازجمله آمریکا، کانادا، برزیل، شیلی، استرالیا، اتحادیه اروپا، ترکیه، اتیوپی و ایران حاکی از محدودیت و ممنوعیت آن بهدلیل بیماری زایی و به عنوان عاملی برای تبلیغ و تشویق مصرف دخانیات است. آنالیز نمونه های تنباکوی آزمایش شده بر وی ۷۷ نمونه از تنباکوهای بازار مصرف نشان داد. انواع مواد آروماتیک چند حلقوی, آلدئیدهاء قارچ ها و باکتری هایبیماری زا، بقایای سموم آلی حشره کش و فلزات سنگین به عنوان مواد مواد سمی و سرطان زا در نمونه ها وجود دارد.نتیجه گیری: با وجود قوانین و مقررات مربوط به ممنوعیت تبلیغ و ترغیب به مصرف دخانیات و افزودن عطر و طعم بهتنباکو به عنوان یکی از مصداق های آن و مستندات علمی در خصوص بیماری زایی و سرطان زایی این ترکیبات. توقفتولید و عرضه مواد دخانی معطر و تدوین استانداردها برای جلوگیری از کاربرد عطر و طعم در این محصولات ضروری است.

کلیدواژه ها

تنباکوهای معطر، آلودگی های شیمیایی و بیولوژیکی، قوانین و مقررات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.