سنجش فلزات سنگین در تنباکوهای پرمصرفی در شهر بندرعباس در سال ۱۳۹۶

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی دخانیات و سلامت
  • کد COI اختصاصی: THMED03_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه شکوهیان

دکترای تخصصی، بهداشت محیط، گروه بهداشت محیط، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

شراره غلامرضازاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، بهداشت محیط، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان. بندرعباس، ایران

صغری فلاحی

دکترای تخصصی پژوهشی، بیولوژی تولید مثل، مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران

چکیده

هدف: مصرف دخانیات به اشکال مختلف زمینه ساز ایجاد بیماری هاء ناتوانی و مرگ زودرس هستند. با توجه به گرایشزیاد به مصرف تنباکو به شکل قلیان در بین جوانان، بر آن شدیم تا مطالعه ای به منظور بررسی میزان غلظت فلزاتسنگین (کادمیوم، کبالت، کروم، ارسنیک، نیکل، مس و روی) در تنباکوهای و توتون های میوه ای پرمصرف در شهربندرعباس در سال ۱۳۹۶ انجام گیرد. روشها: در این مطالعه توصیفی، ۳ نوع تنباکوی پرمصرف لنگه ای، جاسکی و برازجانی به همراه ۲ دو نوع توتون میوهاینعنا و دوسیب انتخاب شد و به روش هضم اسیدی فلزات سنگین موجود در نمونه ها استخراج و با دستگاه ICP-OES مورد سنجش قرار گرفت. تعداد نمونه جهت آنالیز با ۳ بار تکرار برابر با ۱۵ نمونه شد.نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که بالاترین غلظت فلز سنگین در نمونه تنباکوی جاسکی و برازجانی روی به ترتیب باغلظت ۲۲۴۰۳ و ۳۴۶۹۳ میکروگرم بر گرم و لنگه ای مشابه توتون های مبوه ای بالاترین غلظت مربوط به آرسنیک (μg/g۳۵۲۰۶) بود. در همه ۵ نمونه کادمیوم پایین ترین غلظت را به خود اختصاص داد. همچنین ترتیب فلزات سنگین درتنباکوهای پرمصرف متفاوت بود و چون لنگه ای بالاترین درصد مصرف را داشت. ترتیب غلظت فلرات سنگین از نظرمیانگین به صورت AS> Zn> Cr> Cu> Ni> Co> Cd بود. در توتون های پر مصرف نیز ترتیب غلظتی فلزات سنگینمشابه نبود. همچنین مقایسه فلزات سنگین در نمونه تنباکو و توتون میوه ای نشان داد که اختلاف معنی داری بین آن هاوجود ندارد (P=Value> ۰/۰۵)نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت فلزات سنگین در نمونه تنباکو و توتون پر مصرف در شهربندرعباس در مقایسه با تنباکوهای مصرفی در دیگر شهرهای ایران از جمله سنندج و شیراز بالاتر و از استانداردهایسازمان جهانی بهداشت نیز تجاوز نموده است. بنابراین لازم است در این زمینه اطلاع رسانی به مردم صورت گیرد تا جهتحفظ سلامت خود. استعمال دخانیات از جمله قلیان را کاهش دهند.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، تنباکو، توتون، قلیان، بندرعباس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.