شناسایی و تحلیل انواع پوشش لباس سنتی مناطق محلی لایین و کلات در خراسان شمالی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج فرهنگ و هنر ایران
  • کد COI اختصاصی: CONFNASHR01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمودی عالمی

استادیار گروه هنر دانشگاه مارلیک نوشهر

زهرا کریمی

کارشناسی ارشد رشته طراحی لباس، دانشگاه مارلیک نوشهر

چکیده

این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل انواع پوشش لباس سنتی مناطق محلی الیین و کالت در خراسان شمالی با روش توصیفی -تحلیلی انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن بود، عناصر اصلی البسه سنتی مردمان کردنشین خراسان را سه گروه تشکیل می دهد که عبارت اند از پوشش سر، پوشش بالا تنه پوشش پاین تنه، پوشش سر برای پوشاندن صورت، مو و قرار گرفتن بر روی لباس های دیگر مورداستفاده قرار می گیرد، پوشش میان تنه برای پوشاندن نیم تنه بالایی بدن مورداستفاده قرار می گیرد و از چندین قطعه تشکیل شده اند،پوشش پاین تنه، نیم تنه پایینی بدن را پوشش می دهند و تمامی این قسمت ها از الگوهای تزئینی متنوعی برخوردار است.رنگ ها و تزئینات به کاررفته در البسه علاوه بر جنبه زیبایی شناختی برای تفکیک سنی و موقعیت افراد به کار می رود. پوشاک زنان لایین و کلات شکلی کاملا متفاوت و مجزا با سایر زنان در مناطق دیگر دارند، شکل پارچه و حتی شیوه دوخت مورد استفاده در این منطقه با مناطق دیگر متفاوت است. از آنجا که الیین و کالت محلی مناسب برای پرورش کرم ابریشم است غالب پارچه هایی که مورد استفاده قرار می گیرد ابریشمی است. استفاده از ابریشم و ترمه و مداخل در پوشش آنان جایگاه ویژه ای دارد غالب لباس زنان منقوش و تزئین شده است و غالبا لباس ها رنگ قرمز دارند و گاهی رنگ های آبی و بنفش هم در میان لباس زنان این منطقه دیده می شود.

کلیدواژه ها

پوشاک، قوم کرمانج، مناطق لایین و کلات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.