تخمین قابلیت اطمینان فروریزش سازه با استفاده از روش سطح پاسخ و هیبرید شبکه های عصبی- فازی با الگوریتم های فرا ابتکاری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 52، شماره: 107
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-52-107_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین بیاری

دانشکده مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

ناصر شابختی

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران

اسماعیل ایزدی زمان آبادی

دانشکده مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

چکیده

به­ دلیل اهمیت اثرات فروریزش، تمرکز اصلی این تحقیق بر تخمین قابلیت اطمینان فروریزش در سازه­ های پیچیده است که فرم صریح تابع شرایط حدی برای آن­ها وجود ندارد، در این تحقیق، پارامترهای مربوط به منحنی ممان- چرخش اصلاح شده ایبارا (Ibarra)، مدینا (Medina) و کراوینکلر (Krawinkler) مربوط به مفاصل پلاستیک متمرکز در تیرها و ستون ها در سازه­ های قاب خمشی به ­عنوان عدم قطعیت ­های شناختی در نظر گرفته شده است. با توجه به عدم وجود تابع حالت حدی صریح در تعیین قابلیت اطمینان فروریزش سازه، ابتدا با استفاده از روش­ های شبیه ­سازی، ۱۰۵ نمونه بر مبنای مشخصات آماری و توزیع احتمالاتی عدم قطعیت­ ها با در نظرگرفتن همبستگی بین آن­ها، تولید می ­شود و با لحاظ کردن ۴۴ شتاب نگاشت و استفاده از تحلیل­ های دینامیکی افزایشی (IDA) پاسخ فروریزش سازه برای نمونه­ های تولیدی به­ دست می­ آید و تابع حالت حدی ضمنی برای سازه ایجاد می ­شود. برای تولید تابع حالت حدی صریح از روش سطح پاسخ استفاده شده و سپس با به­ کارگیری روش ­های مرتبه اول، مرتبه دوم قابلیت اطمینان و روش مونت کارلو (Monte Carlo)، قابلیت اطمینان فروریزش سازه تخمین­ زده می­ شود. در مرحله بعد با استفاده از تابع حالت حدی ضمنی تولید شده، با به کارگیری شبکه ­های عصبی- فازی هیبرید شده با الگوریتم­ های فراابتکاری در ترکیب با روش مونت کارلو قابلیت اطمینان فروریزش سازه تخمین زده می ­شود. نتایج نشان می­ دهند که با استفاده از روش سطح پاسخ و هیبرید شبکه­ های عصبی- فازی با الگوریتم­ های فراابتکاری می­توان قابلیت اطمینان فروریزش سازه را با خطای ناچیز و دقت قابل قبول تخمین زد.

کلیدواژه ها

قابلیت اعتماد فروریزش, تابع شرایط حدی ضمنی, تابع شرایط حدی صریح, روش سطح پاسخ, شبکه عصبی فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.