قابلیت های نمایشی مثنوی جمشید و خورشید

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی متن پژوهی ادبی هنر و ادبیات عرفانی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI11_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان میرحسینی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کوثر بجنورد

نرگس میرشاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات روایی دانشگاه کوثر بجنورد

چکیده

جمشید و خورشید منظومه ای عاشقانه از سلمان ساوجی شاعر قرن هشتم است. طرحداستان ساده و اکثر حوادث این داستان طبیعی است ولی حوادث غیرطبیعی و غیر واقعینیز در آن به چشم می خورد. مضمون این منظومه، اخلاقی و عرفانی و شیوه ارائه درون مایه،اغلب مستقیم است. هرچند شاعر این منظومه را به قصد نمایش نسروده، اما از ظرفیتنمایشی برخوردار است. منظور از ظرفیت نمایشی یک اثر توان یا امکان بالقوه تبدیل شدنآن اثر از نظر محتوا و شکل به نمایش است. از آنجا که رابطه چندگانه ادبیات با هنرهایمختلف میتواند موضوع تحقیقات ارزشمندی قرار بگیرد، نگارندگان در این پژوهش برآنندبه رابطه ادبیات و نمایش بپردازند و از طریق تعمق در مبانی نظری با نمونه هایی از اینداستان، این منظومه را از لحاظ قابلیت های نمایشی شدن بررسی کنند. برای دستیابی بهاین هدف، تعاریفی از نمایش و ادبیات دراماتیک و هچنین عناصر دراماتیک و نمایشیارائه میشود و ارتباط عناصر دراماتیک این منظومه از جمله کشمکش، توصیف، گره-افکنی،گره گشایی، تعلیق، گفتوگو، شخصیت و کنش با متن داستان در جهت نمایشیشدن آن مورد بررسی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

جمشید و خورشید، سلمان ساوجی، عناصر دراماتیک، قابلیت های نمایشی، فانتزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.