بررسی وضعیت سه ویروس مو در تاکستان های شمال شرق ایران

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 75، شماره: 83
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-75-83_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود شمس بخش

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

مریم ابراهیم قمی

رضا پوررحیم

تهران، بزرگراه شهید چمران، خیابان یمن (تابناک)، جنوب به شمال نرسیده به انتهای خیابان، سمت راست، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش

چکیده

تاکستان های شمال شرق کشور (استان های خراسان شمالی، خراسان رضوی، سمنان، گلستان) برای ردیابی ویروس برگ بادبزنی مو (Grapevine fanleaf virus,GFLV)، ویروس همراه با پیچیدگی برگ مو شماره سه (Grapevine leafroll associated virus ۳, GLRaV-۳) و ویروس ای مو (Grapevine virus A, GVA) بررسی شدند. اکثر نمونه هایی که به صورت تصادفی جمع آوری شدند، فاقد علائم بیماری بودند. ولی در تعداد بسیار کمی از آن ها علائم زیگزاکی شدن ساقه، موزائیک، کوتاهی فاصله میان گره، دوقلو شدن جوانه و کوتولگی مشاهده شد. آلودگی نمونه ها با روش سرولوژیکی DAS-ELISA تعیین شد. نتایج حاصل از بررسی ۵۸۸ نمونه با استفاده از آزمون الایز نشان داد که دست کم ۷۸ درختچه مو به یک ویروس آلوده بودند و ویروس های GFLV و GLRaV-۳ به ترتیب با حداقل ۷ و ۶/۶ درصد آلودگی با لاترین میزان و ویروس GVA با دست کم ۳ درصد آلودگی پس از آن ها قرار گرفت. با استفاده از آزمون RT-PCR و بکارگیری آغازگرهای اختصاصی، بخشی از ژن پروتئین پوششی ویروس برگ بادبزنی مو به طول حدود ۳۲۱ جفت باز تکثیر شد. همچنین در تعدادی از نمونه های آلوده به GFLV علاوه بر قطعه مذکور، قطعه ای در حدود ۱۵۰ جفت باز نیز همانند سازی شد. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که با توجه به وجود آلودگی سه ویروس مذکور در اغلب مناطق مورد تحقیق، استفاده از روش دقیق و حساس RT-PCR برای تشخیص پایه های مادری عاری از آلودگی ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

ویروس برگ بادبزنی مو, ویروس همراه با پیچیدگی برگ مو شماره سه, ویروس ای مو, شمال شرق ایران, الایزا و واکنش نسخه برداری معکوس- واکنش زنجیره ای پلیمراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.