بررسی گونه های فوزاریوم , عامل پوسیدگی خشک سیب زمینی در استان های اردبیل, تهران و همدان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 76، شماره: 86
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-76-86_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کسری شریفی

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران

رسول زارع

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران

حمیدرضا زمانی زاده

گروه گیاه پزشکی, واحد علوم و تحقیقات تهران, دانشگاه آزاد اسلامی

امیر ارجمندیان

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان

چکیده

به منظور شناسایی و بررسی گونه های فوزاریوم عامل پوسیدگی خشک سیب زمینی از غده های انبار شده در استان های اردبیل, تهران و همدان از آذر ماه ۱۳۸۰ تا فروردین ۱۳۸۱ نمونه برداری شد. غده های با علایم بیماری به آزمایشگاه منتقل و از بافت های آلوده پس از ضد عفونی, کشت به عمل آمد. جدایه ها بر اساس مشخصات ریخت شناسی شناسایی شدند. از ۲۰۸ جدایه فوزاریوم بدست آمده‎ گونه‎های Fusarium acuminatum، F. culmorum، F. equiseti، F. lateritium، F. oxysporum، F. sambucinum, F. solani, F. reticulatum و F. verticillioides شناسایی شدند که گونه های F. culmorum و F. reticulatum برای اولین بار به عنوان عامل بیماری پوسیدگی خشک از ایران گزارش می شوند. جدایه های شناسایی شده مربوط به استان اردبیل به ترتیب فراوانی متعلق به گونه های F. equiseti، F. sambucinum، F. oxysporum,F. solani, F. culmorum، F. lateritium و F. verticillioides بودند. جدایه های بدست آمده از استان تهران به ترتیب فراوانی به گونه های F. oxysporum، F. solani, F. equiseti،sambucinumF. و F. reticulatum تعلق داشتند. جدایه های حاصل از استان همدان به ترتیب فراوانی مربوط به گونه های F. sambucinum, F. acuminatum, F. solani, F. oxysporum, F. equiseti وF. reticulatum بودند. تمامی جدایه های بدست آمده به روش تلقیح سوسپانسیون کنیدیوم (۱۰۴*۱ کنیدی/میلی لیتر) به غده های سیب زمینی مایه زنی شدند. بیشترین و کمترین شدت بیماری زایی به ترتیب مربوط به جدایه های متعلق به گونه های F. solani و F. reticulatum بود. عوامل اصلی پوسیدگی خشک در استان های مورد بررسی گونه های F. oxysporum، F. sambucinumو F. solani بوده و F. equisetiدر اردبیل، و F. acuminatumدر همدان دارای اهمیت بودند.

کلیدواژه ها

ایران, پوسیدگی خشک غده؛ بیماری زایی؛ Fusarium

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.