بررسی اثر تابش دزهای پایین پرتوی گاما به تنهایی و یا همراه با اسید سالیسیلیک و حرارت غیرمستقیم بر آلودگی بذرزاد ویروس موزاییک معمولی لوبیا در گیاه لوبیا

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 87، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-87-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد رخشنده رو

عضو هیئت علمی و مدیر گروه تخصصی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی وصنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حمیده مردانی مهرآباد

گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی وصنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سمیرا شهبازی

گروه گیاهپزشکی، دانشکده تحقیقات کشاورزی هسته ای، موسسه تحقیقات علوم و فناوری هسته ای (NSTRI)، سازمان انرژی اتمی ایران (AEOI)، البرز، ایران.

نوح شهرآئین

بخش تحقیقات ویروس شناسی، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش تاثیر دزهای پایین پرتوی گاما (۱۰، ۲۰ و ۳۰ گری) به تنهایی و همچنین همراه با اسید سالیسیلیک و حرارت غیرمستقیم بر ویروس بذرزاد موزاییک معمولی لوبیا (BCMV)، بررسی شد. بذور لوبیای رقم تجاری "صدری" دارای آلودگی بذرزاد به ویروس BCMV کشت شدند. گیاهچه­های آلوده و عاری از ویروس بر اساس آزمون الایزای غیرمستقیم (PTA-ELISA) تفکیک و از آن­ها بذرگیری شد. نتایج نشان داد که شاخص­های رشدی در گیاهچه­ های آلوده و عاری از ویروس (شاهد) تیمار شده با تابش گاما به تنهایی و نیز همراه با اسید سالیسیلیک و یا حرارت غیرمستقیم در مقایسه با گیاهچه­هایی که پرتوتابی نشده­اند در سطح احتمال ۵ درصد افزایش معنی­داری یافته است. پرتوتابی گاما موجب القاء فعالیت اختصاصی آنزیم­ های آنتی­اکسیدان (PPO، POX، CAT و PAL) و همچنین افزایش چگالی پروتئین در گیاهچه­های آلوده و سالم و کاهش میزان غلظت پروتئین­های BCMV در گیاهچه­های آلوده تیمار شده با پرتو گاما به تنهایی و نیز همراه با اسید سالیسیلیک و یا حرارت غیرمستقیم در مقایسه با گیاهچه ­های پرتو ندیده شد. نتایج این پژوهش بیانگر القاء مقاومت نسبی در گیاهچه­ های دارای آلودگی بذرزاد به BCMV تیمار شده با دزهای ۲۰ و ۳۰ گری پرتوی گاما به تنهایی و نیز همراه با اسید سالیسیلیک و حرارت غیرمستقیم بود.

کلیدواژه ها

اسید سالیسیلیک, الگوی پروتئینی, پرتوتابی گاما, فعالیت آنزیم ­های آنتی­ اکسیدان, BCMV

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.