بررسی اثر تابش دزهای پایین پرتوی گاما به تنهایی و یا همراه با اسید سالیسیلیک و حرارت غیرمستقیم بر آلودگی بذرزاد ویروس موزاییک معمولی لوبیا در گیاه لوبیا
محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 87، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 179
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEN-87-1_008
تاریخ نمایه سازی: 22 شهریور 1401
چکیده مقاله:
در این پژوهش تاثیر دزهای پایین پرتوی گاما (۱۰، ۲۰ و ۳۰ گری) به تنهایی و همچنین همراه با اسید سالیسیلیک و حرارت غیرمستقیم بر ویروس بذرزاد موزاییک معمولی لوبیا (BCMV)، بررسی شد. بذور لوبیای رقم تجاری "صدری" دارای آلودگی بذرزاد به ویروس BCMV کشت شدند. گیاهچههای آلوده و عاری از ویروس بر اساس آزمون الایزای غیرمستقیم (PTA-ELISA) تفکیک و از آنها بذرگیری شد. نتایج نشان داد که شاخصهای رشدی در گیاهچه های آلوده و عاری از ویروس (شاهد) تیمار شده با تابش گاما به تنهایی و نیز همراه با اسید سالیسیلیک و یا حرارت غیرمستقیم در مقایسه با گیاهچههایی که پرتوتابی نشدهاند در سطح احتمال ۵ درصد افزایش معنیداری یافته است. پرتوتابی گاما موجب القاء فعالیت اختصاصی آنزیم های آنتیاکسیدان (PPO، POX، CAT و PAL) و همچنین افزایش چگالی پروتئین در گیاهچههای آلوده و سالم و کاهش میزان غلظت پروتئینهای BCMV در گیاهچههای آلوده تیمار شده با پرتو گاما به تنهایی و نیز همراه با اسید سالیسیلیک و یا حرارت غیرمستقیم در مقایسه با گیاهچه های پرتو ندیده شد. نتایج این پژوهش بیانگر القاء مقاومت نسبی در گیاهچه های دارای آلودگی بذرزاد به BCMV تیمار شده با دزهای ۲۰ و ۳۰ گری پرتوی گاما به تنهایی و نیز همراه با اسید سالیسیلیک و حرارت غیرمستقیم بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرشاد رخشنده رو
عضو هیئت علمی و مدیر گروه تخصصی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی وصنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
حمیده مردانی مهرآباد
گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی وصنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
سمیرا شهبازی
گروه گیاهپزشکی، دانشکده تحقیقات کشاورزی هسته ای، موسسه تحقیقات علوم و فناوری هسته ای (NSTRI)، سازمان انرژی اتمی ایران (AEOI)، البرز، ایران.
نوح شهرآئین
بخش تحقیقات ویروس شناسی، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :