وضعیت شش ویروس مهم بیماری زا در مزارع سیب زمینی استان خوزستان

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 73، شماره: 79
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-73-79_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا خاکور

مسعود شمس بخش

رضا پوررحیم

تهران، بزرگراه شهید چمران، خیابان یمن (تابناک)، جنوب به شمال نرسیده به انتهای خیابان، سمت راست، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش

چکیده

به منظور شناسایی و تعیین فراوانی بیماری های ویروسی مهم مزارع سیب زمینی استان خوزستان در طول فصول زراعی سال های ۷۸-۱۳۷۷ از مناطق مختلف استان مزبور به طور تصادفی نمونه برداری شد. نمونه های جمع آوری شده با استفاده از آزمون سرولوژیکی الایزا (ELISA) و روش های گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که هر شش ویروس مورد مطالعه در استان خوزستان شیوع دارد، به طوریکه ۷۴ درصد نمونه ها به ویروس  Y(PVY)، ۶۸ درصد به ویروس S (PVS)، ۴۴ درصد به ویروس PVX) X)، ۲۵ درصد به ویروس پیچیدگی برگ (PLRV)، ۲۲ درصد به ویروس M (PVM) و ۵/۱۱ درصد به ویروس موزائیک یونجه (AMV) آلوده بودند. به منظور تعیین سویه های سه ویروس PVY ، PVX و AMV از نمونه هایی که بر اساس نتایج آزمون الایزا فقط به یک ویروس آلوده بودند، تعداد ۲۵ جدایه PVY ، هفت جدایه PVX و سه جدایه AMV انتخاب و با استفاده از گیاهان معرف مناسب از لحاظ زیستی خالص گردیدند. بر اساس نتایج واکنش گیاهان معرف و اختلاف در قدرت انتقال جدایه های مختلف ویروس توسط شته، ۲۵ جدایه PVY متعلق به سه گروه نژادی  PVYO، PVYN و PVYC بودند. همین مطالعات در مورد هفت جدایه ویروس PVX نشان داد که به غیر از یک جدایه که دارای علائم متفاوت در روی گیاهان سلمه سفید (Chenopodium album L.) و سلمه تره (Chenopodium quinoa Wild) بود، همگی از لحاظ زیستی مشابه هستند. مطالعات مشابه در مورد سه جدایه ویروس موزائیک یونجه AMV)) نیز نشان داد که هر سه جدایه دارای خصوصیات یکسان و متعلق به نژاد کالیکو (Calico) هستند. این جدایه های AMV از لحاظ زیستی به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه در روی گیاه لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) و لوبیا چشم بلبلی L.) Vigna unguiculata) علائم سیستمیک تولید کردند در حالیکه گروه دوم فقط توانستند روی این گیاهان لکه موضعی ایجاد نمایند.  

کلیدواژه ها

سیب زمینی, ویروس, فراوانی, سویه ویروس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.