محاسبه تبخیر و تعرق واقعی با استفاده ازبیلان انرژی در تصاویر ماهواره ای در دشت ارومیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION02_093
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه جعفری

دانشجوی ارشد منابع آب گروه مهندسی آب دانشگاه ارومیه

بهزاد حصاری

استادیار هیدرولوژی گروه مهندسی آب دانشگاه ارومیه

مجید منتصری

استاد منابع آب گروه مهندسی آب دانشگاه ارومیه

عباس عباسی

پژوهشگر و دکترای مهندسی آب شرکت سهامی آب منطقه ای آذربایجانغربی

چکیده

یکی از پارامترهای مهم در مدیریت منابع اب در بخش کشاورزی، تعیین تبخیر و تعرق ET و آب مصرفی محصولات کشاورزی است. معمولا این پارامتر به دلیل مشکلات موجود در اندازه گیری مستقیم، بطور غیر مستقیم و براساس داده های هواشناسی در ایستگاه های هواشناسی برآورد می شود. با توجه به ماهیت متغیرهای هواشناسی و هیدرولوژیکی از قبیل تبخیر و تعرق، استفاده از روش های مبتنی بر سنجش از دور که تغییرات مکانی را در نظر می گیرد، می تواند مطلوب تر باشد.الگوریتم توازن انرژی سطح برای زمین SEBAL روشی است که توسط دانشگاه آیداهو در برآورد تبخیر و تعرق با استفاده از تصاویر ماهواره ای و محاسبه دمای سطح زمین، آلبیدو، تشعشع خالص، شار حرارتی خاک، شار حرارتی محسوس هوا و شار گرمای نهان تبخیر و مقاومت ایرودینامیکی انتقال حرارت هوا میسر است. هدف این مطالعه برآورد تبخیر و تعرق لحظه ای حاصل از الگوریتم سیال و مقایسه آن با مقادیر حاصل از روش پنمن مانتیث در غرب حوضه آبریز تبخیر و تعرق لحظه ای حاصل از الگوریتم سیال و مقایسه آن با مقادیر حاصل از روش پنمن مانتیث در غرب حوضه آبریز دریاچه ارومیه و در دشت ارومیه، با استفاده از تصاویر ماهواره لندست می باشد. در تحقیق حاضر از ۱۲ تصویر ماهواره لندست ۸ در طی دوره فصل زراعی سال ۱۳۹۹ استفاده گردید. مقایسه نتایج حاصل از اجرای الگوریتم سیال با مقدار بدست آمده از روش پنمن مانتیث با استفاده از آماره های ارزیابی AD ، MSE ، RMSE ، MAPE و R که به ترتیب برابر ۰/۰۵۲، ۰/۰۰۴ و ۰/۰۶۱ و ۰/۳۷۵ میلیمتر بر ساعت و ۹۴ درصد می باشند. نشان داد که مقادیر بدست آمده از اجرای الگوریتم سیال همخوانی خوبی با تغییرات روشن پنمن مانتیث دارد.

کلیدواژه ها

الگوریتم سیال، بیلان انژری، تصاویر لندست، دریاچه ارومی و سنجش ازدور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.