تعهدات دولت ها در قبال آلودگی های محیط زیست دریایی:با تاکید بر اخلاق زیست محیطی و کنوانسیون حقوق دریاها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-17-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هومن فتحی

۱. گروه حقوق بین الملل، واحد امارات، دانشگاه آزاد اسلامی، دبی، امارات متحده عربی

سید باقر میرعباسی

۲. گروه حقوق بین الملل، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

منصور پورنوری

۳. گروه حقوق، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

زمینه: افزایش بحران های زیست محیطی در قرن های اخیر موجب به خطر افتادن حیات انسان ها و موجودات زنده بر روی کره زمین گردیده است و این بحران ها به طور فزاینده ای رو به گسترش اند و می توانند منجر به حوادثی غیر قابل جبران در تمام کره زمین گردند.  بنابراین با وجود این م شکلات نیاز است که انسان کمی به خود بیاید و تعاملی سازنده و اخلاقی با محیط زیست در جهت حفظ آن  برقرار کند. توجه به اخلاق زیست محیطی از دهه ۱۹۷۰ در جهان آغاز گردید که بی شک ناشی از توسعه فناوری، صنعت، رشد اقتصادی و رشد جمعیت وتاثیر این موارد بر محیط زیست است. بی شک اساسی ترین راه برای حفاظت از محیط زیست و رعایت اخلاق زیست محیطی همکاری دولت ها در این زمینه است. از این روی در پژوهش حاضر سعی شده است تا به واکاوی و ارزیابی تعهدات دولت­ها در قبال آلودگی های محیط زیست دریایی  با تاکید بر آموزه­های اخلاق زیست محیطی و کنوانسیون حقوق دریاها پرداخته شود. نتیجه گیری: تعهدات دولت­ها در قبال آلودگی های محیط زیست دریایی و رعایت اصول اخلاق زیست محیطی به ویژه دولت­های عضو کنوانسیون حقوق دریاها در راستای سه وظیفه اصلی، پیشگیری ، کاهش و کنترل آلودگی است. کنوانسیون حقوق دریاها، تعهدات دولت­ها را شامل تعهد به همکاری، کمک­های فنی، نظارت، قانونگذاری، اجرا و ضمانت می­داند. بی شک، دولت ها نباید برای بهره مند شدن از سود اقتصادی، از حاکمیت، تفسیری ارائه کنند که مخالف اصول حقوق بین­الملل و اصول اخلاق زیست محیطی و به قیمت آسیب به محیط زیست باشد. لذا در طول تاریخ شکل گیری حقوق بین­الملل اصل تکلیف دولت­ها به جلو گیری از آلودگی های فرامرزی که ناشی از فعالیتهای اقتصادی آنهاست در اسناد و آرای بین­المللی شناخته شده است و هم اکنون می­توان گفت این اصل به صورت عرف بین­المللی در آمده است.

کلیدواژه ها

Environmental ethics, Marine pollution, Convention on the law of the sea, اخلاق زیست محیطی, آلودگی های محیط زیست دریایی, کنوانسیون حقوق دریاها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.