روابط اجتماعی و سالمندی موفق ذهنی: یک مرور مفهومی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش دانشجویی تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC14_179
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه محمدزاده

دانشجوی دکتری تخصصی سالمندشناسی، علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تهران. ایران

نسیبه زنجری

استادیار،گروه سلامت سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تهران، ایران

احمد دلبری

دانشیار، گروه سلامت سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تهران، ایران

مهشید فروغان

استاد، گروه سلامت سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تهران، ایران

حامد تابش

دانشیار،گروه انفورماتیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه: روابط اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین عوامل موثر بر سالمندی موفق شناخته شده است و مطالعات زیادی نیز در اینباره انجام گرفته است. اما با توجه به اهمیت بعد ذهنی و قضاوت شخصی در سالمندی موفق در سالهای اخیر، هنوز جزئیات اثرگزاری و نوع روابط اجتماعی موثر بر این بعد از سالمندی موفق، به طور کامل مشخص نشده است. لذا مطالعه حاضر با هدف جمع آوری، خلاصه و انتشار نتایج مطالعات مرتبط با روابط اجتماعی و سالمندی موفق ذهنی، با هدف پاسخ به سوال "انواع روابط اجتماعی مرتبط با سالمندی موفق ذهنی کدامند؟" انجام شد .روش جستجو: مطالعه حاضر، یک مطالعه مروری از نوع مرور مفهومی است که با استفاده از راهنمای آرکسی و مالی انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه، شامل همه مقالات اصیل و مروری بود که بر روی سالمندان ( ۶۰سال و بیشتر) ساکن در جامعه انجام شده و تا نوامبر ۲۰۲۱در دست چاپ یا چاپ شده باشند. جستجو در عنوان یا کلید واژه مستندات موجود در پایگاه های اطلاعاتی Web of sciences،Scopus PubMed و موتور جستجوی Google Scholar با کلید واژه های ("Successful aging" or "life satisfaction" or happiness or "Subjective well being" or "psychological well-being) And (aging or senior or "older adults" or elderly or "older people") And ("social interact*" or "social relation*" or Communication or "Interpersonal relation*" OR "social participation" or "social engagement" or "social connect*" or "social involvement" or "social integration") بدون محدودیت زمانی در نوامبر ۲۰۲۱انجام شد. پس از جستجوی اولیه در پایگاه های داده ها، تعداد ۹۹۹یافته استخراج شد؛که پس از حذف موارد تکراری و موارد نامرتبط با سوال تحقیق و معیارهای ورود، تعداد ۲۷مطالعه جهت بررسی نهایی باقی ماند. مطالعه حاضر بخشی از پایان دکتر تخصصی سالمندشناسی در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی است. یافته ها: بازه زمانی ۲۷مقاله نهایی، از سال ۱۹۷۵تا سال ۲۰۲۱بود. یک مطالعه به روش میکس متد و باقی مقالات به روش کمی انجام شده بود. روابطاجتماعی مرتبط با سالمندی موفق در ۳طبقه اصلی و ۶زیرطبقه شامل: روابط خانوادگی ( همسر، سایر اعضای خانواده)، روابط غیرخانوادگی (دوستان، همسایگان) و فعالیتهای اجتماعی (بدون دستمزد و با دستمزد) دسته بندی شدند. در روابط خانوادگی، کیفیت وکمیت ارتباط با همسر و در روابط غیرخانوادگی، روابط با دوستان از عوامل مهم موثر بر سالمندی موفق ذهنی در سالمندان بود. همچنین روابط و فعالیتهای اجتماعی که به منظور گرفتن دستمزد انجام میگرفت، از عوامل منفی موثر بر سالمندی موفق ذهنی بود.نتیجه گیری: هرچند که مطالعات زیادی، ارتباط میان روابط اجتماعی و سالمندی موفق را بررسی نموده اند، اما نتایج مطالعه حاضر نشان داد که همه روابط اجتماعی به یک اندازه بر سالمندی موفق اثر ندارند و روابط با همسر و دوستان از مهمترین روابط اثرگذار بر آن است. همچنین فعالیت هایی که به صورت داوطلبانه در جامعه انجام میشوند نسبت به فعالیتهای اجباری و نیازمند دستمزد، دارای اثرات مثبت بیشتری هستند.

کلیدواژه ها

روابط اجتماعی، سالمندی موفق ذهنی، مرور مفهومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.