حدود و ثغور صلاحیت های تقنینی مجلس شورای اسلامی در پرتو قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دومین کنفرانس ملی حقوق، فقه و فرهنگ
- کد COI اختصاصی: LAWJC02_176
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 202
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه قم
چکیده
مجلس شورای اسلامی با توجه به جایگاه رفیع آن، در راس همه امور قرار داشته و تقنین و نظارت به عنوان دو کار ویژه اصلی و اساسی آن محسوب میشود. مجلس شورای اسلامی یگانه نهاد تقنینی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است و حاکمیت مردم در حوزه تقنینی در مجلس عینیت یافته است. مجلس در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه و والایی برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیم گیری ها، قانون گذاری ها و برنامه ریزی ها است. با توجه به اصل استقلال قوا (اصل ۵۷ قانون اساسی) که منجر به تقسیم وظایف و توزیع اختیارات می گردد و علیرغم اینکه مجلس شورای اسلامی مطابق با اصل ۷۱ قانون اساسی دارای صلاحیت عام در امر قانون گذاری است، با این حال به موجب برخی از اصول قانون اساسی در امر قانون گذاری با محدودیت هایی رو به رو است. در این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و با تکیه به منابع کتابخانه ای و دانش حقوق به دنبال پاسخ به این پرسش بوده ایمکه به موجب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مرزهای تقنین در مجلس شورای اسلامی چگونه است؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که علیرغم صلاحیت عام در نظر گرفته شده برای مجلس در امر قانون گذاری، این برداشت حاصل گردید که در این راستا با یکسری محدودیت مواجه است. این محدودیت ها ناشی از عوامل مختلفی مانند محدودیت ذاتی اختیارات مجلس شورای اسلامی در وضع قانون، اصل برتری قانون اساسی، محدودیت ساختاری و شکلی آن استکلیدواژه ها
مجلس شورای اسلامی، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، محدودیت، تقنین، قوه مقننهمقالات مرتبط جدید
- انگیزههای همکاری در نهادهای انقلابی (با تاکید بر جهاد سازندگی) با رویکرد اقتصاد رفتاری
- بررسی مشارکت سیاسی زنان از منظر فقهی
- بررسی مصادیق تعارض منافع در حوزه پزشکی و نظام سلامت و ارائه راهکارهای مدیریت ان
- تاثیر آموزش قانون جرایم رایانه ای در مدارس بر پیشگیری کیفری از بزه دیدگی اطفال و نوجوانان در فضای مجازی
- بررسی نحوه انعقاد قراردادهای پیش فروش ساختمانی و ساز در بستر نظام حقوقی ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.